Ministrul Mediului, Costel Alexe, afirmă că Primăria Generală a Capitalei a implementat doar 40 la sută din măsurile asumate pentru reducerea poluării din oraş. El spune că Garda de Mediu a sancţionat cu amenzi Primăria Generală şi primăriile de sector, pentru neimplementarea acestor măsuri pe care şi le-au asumat în Planul Integrat de Calitate a Aerului, menţionând că este vorba de suma de 75.000 de lei.
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a amintit, sâmbătă, de controalele ample declanşate în urma poluării de weekendul trecut, din Capitală.
"După episodul de poluare a aerului de duminica trecută spre luni, am demarat cea mai amplă campanie de control pe care au făcut-o vreodată comisarii Gărzii de Mediu, în Bucureşti şi judeţul Ilfov. Peste 100 de operatori economici au fost vizaţi. Toţi cei care au în autorizaţii sau în acordul de mediu prevăzut că au procese de ardere, chiar dacă nu le folosesc. Ne bucurăm foarte mult că am reuşit într-un timp record să îi vizităm pe toţi, să îi verificăm. În momentul de faţă pot să vă spun că episodul de poluare a aerului din Bucureşti, de duminică spre luni, a fost rezultatul unui cumul de factori”, a declarat Alexe.
Ministrul a spus că Bucureştiul este supus poluării din cauza nerespectării Planul integrat de calitate a aerului.
"Din păcate, Bucureştiul, în mod frecvent, în ultima perioadă, este supus unor astfel de episoade de poluare a aerului, din păcate, spun acest lucru, pentru că am avea un aer mult mai curat, dacă măsurile asumate de administraţia publică locală, Primăria Generală a Capitalei, din Planul integrat de calitate a aerului ar fi implementate, nu am avea atât de multe surse de poluare şi unde mai punem că duminică seara, din păcate, nici condiţiile meteorologice nu au ajutat la dispersia poluanţilor de pe cerul Capitalei”, a declarat ministrul.
Incendiile de vegetaţie şi de cauciucuri au reprezentat una dintre principalele cauze ale celei mai recente poluări.
”În noaptea de duminică spre luni au fost un cumul de factori, de la incendiile de vegetaţie (...) am avut o situaţie în care cei de la CET Grozăveşti au ars o cantitate de păcură nesemnificativă pentru nivelul poluării din Bucureşti pentru că şi datele de la CET Grozăveşti şi datele de la staţia de monitorizare privind emisiile oxizilor de sulf confirmă faptul că acea cantitate nu avea cum să polueze atât de mult, cert este că peste toţi aceşti factori poluanţi am avut condiţiile meteorologice care nu au favorizat dispersia poluanţilor în atmosferă şi evident ca ei să fie eliminaţi. Aceleaşi episoade de poluare au avut loc, în ultima perioadă, în Bucureşti, mai ales în perioadele în care avem calm atmosferic şi viteze reduse ale vântului”, a spus Alexe.
El a atras atenţia că ministerul pe care îl conduce "are toleranţă zero" faţă de cei care incendiază deşeuri şi faţă de depozitările necontrolate.
"Sursa principală a poluării din Bucureşti o reprezintă traficul auto. Până în acest moment, toate aceste măsuri, asumate de către Primăria Generală şi de către doamna primar Firea, pentru a reduce poluarea aerului din Bucureşti, sunt zero sau aproape de zero. Comisarii Gărzii de Mediu au sancţionat cu amenzi Primăria Generală a Capitalei şi primăriile de sector, pentru neimplementarea acestor măsuri pe care şi le-au asumat în Planul Integrat de Calitate a Aerului pentru că dacă am avea acest control asupra traficului din Bucureşti, dacă am avea o salubrizare eficientă a străzilor din Bucureşti şi dacă am avea un control mai bun al tuturor acestor arderi necontrolate, cu siguranţă, calitatea aerului din Bucureşti ar fi una mult, mult mai bună", a spus Alexe.
El a explicat că Planul Integrat de Calitate a Aerului din Bucureşti are 20 de măsuri, din care şase nu au fost implementate absolut deloc.
"Adică din 2018, până în 2020, din tot ce şi-a asumat, şase dintre ele, care trebuia să aibă deja termenul finalizat, nici măcar nu s-au apucat de ele, plus că în momentul de faţă sunt măsuri care au termen de finalizare 2020, 2021 sau 2022. Comisarii Gărzii de Mediu au evaluat faptul că doar 40 la sută din tot ce şi-a asumat Primăria Generală a Capitalei ca măsuri de reducere a poluării din Bucureşti au fost operaţionalizate şi implementate. În momentul de faţă, nu avem modernizarea centralelor de cvartal cu dotarea cazanelor de ardere pentru combustibilii mai puţin poluanţi, nu avem modernizarea infrastructurii rutiere din Capitală, nu avem transport public modern, prietenos cu mediul şi evident să nu afecteze prin emisii foarte mari de CO2 sau alţi poluanţi, nu avem în momentul de faţă suprafeţe verzi din ce în ce mai mari şi multe altele”, a mai spus Alexe.
Ministrul Mediului consideră că, dacă ar fi fost implementate măsurile asumate, în Bucureşti nu ar fi fost poluare.
"Astăzi doamna Firea spune că ministrul sau Ministerul Mediului ştie cine este cel care a provocat poluarea de duminică spre luni. Da, cu siguranţă, Ministerul Mediului, aşa cum a afirmat şi în ianuarie şi în februarie şi în martie, cel care astăzi a eşuat în ceea ce priveşte calitatea aerului din Bucureşti este Primăria Generală a Capitalei şi doamna primar Firea pentru că dacă ar fi implementat toate acele măsuri pe care şi le-a asumat în şedinţa de Consiliu General, nu am fi avut poluarea nici de luna trecută, nici de acum două luni şi evident nu am fi avut aceste valori din ce în ce mai mari din ultimii 3-4 ani de zile”, mai spune Alexe.
Ministrul a făcut apel către toate administraţiile locale să implementeze măsurile necesare pentru reducerea poluării.
Întrebat dacă vor exista amenzi din partea Uniunii Europene, din cauza poluării, Costel Alexe a spus că vor fi amenzi din partea comisarilor de la Garda de Mediu.
”Cu siguranţă vor fi amenzi, din partea comisarilor Gărzii de Mediu către toate aceste administraţii care nu îşi respectă angajamentele (...)”, a declarat Alexe.
Întrebat dacă Primăria Capitalei a fost amendată şi cu cât, Alexe a răspuns: "Suma către Primăria Generală a Capitalei şi primăriile de sector a fost de 75.000 de lei".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.