Deputatul PSD de Constanţa, Cristina Dumitrache, susţine că legea vaccinării este necesară, dar consideră că unele articole prevăd o serie de sancţiuni dure, abuzuri şi încălcări ale mai multor drepturi garantate prin Constituţie, precizând că propune eliminarea sau modificarea acestora, afirmând însă că este pro-vaccinare şi considerând necesară o asemenea lege.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cristina Dumitrache a organizat, vineri după-amiază, o dezbatere pe tema “Legea vaccinarii: obligativitate sau recomandare”, la care au participat peste o sută de persoane, evenimentul fiind găzduit în sala mică a Casei de Cultură din Constanţa.

Deputatul social-democrat a precizat de la începutul dezbaterii că este pr- vaccinare, consideră că legea vaccinării este necesară, dar consideră că anumite articole reprezintă abuzuri şi încălcări ale mai multor drepturi garantate de Constituţie.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cristina Dumitrache a spus că a semnat împreună cu alţi 95 de deputaţi pentru eliminarea sancţiunilor excesive prevăzute în acest proiect de lege, care a fost adoptat de Senat luna trecută, aflându-se în prezent la Camera Deputaţilor care este for decizional.

“Am primit la Camera Deputaţilor proiectul de lege şi în forma în care a ajuns la noi are o serie de măsuri bune şi o serie de articole care au produs îngrijorări. (…) Aceste articole pentru care am strâns semnături pentru a fi modificate sau eliminate prevăd o serie de sancţiuni dure, abuzuri şi încălcări ale mai multor drepturi garantate prin Constituţie şi convenţii internaţionale”, a afirmat Cristina Dumitrache.

Ea a precizat că legea vaccinării nu vizează doar copiii, ci se referă şi la adulţi.

“Printr-un simplu ordin de ministru, la calendarul naţional de vaccinare al copiilor, se pot adăuga, pe lângă cele opt menţionate în proiect, oricând alte vaccinuri. Printr-un simplu ordin de ministru. Tot printr-un simplu ordin de ministru, se poate decide starea de epidemie, după care se poate decide că este obligatoriu toată lumea, adulţi şi copii, să se vaccineze altfel cad sub incidenţa legii”, a explicat parlamentarul social-democrat.

Cristina Dumitrache a precizat că unul dintre articolele dureroase din acest proiect de lege îl reprezintă decăderea dintre drepturile părinteşti pentru cei care nu vor să-şi vaccineze copilul.

“Unul dintre articolele dureroase pentru mine ca părinte. E îngrozitor să creezi măcar senzaţia unui părinte că ai putea să-l decazi din drepturile părinteşti pentru simplu fapt că el poate decide că un vaccin, nu toate, nu este poate cea mai bună alegere pentru copilul său. În articoul 40 litera e, se sesisează Protecţia Copilului”, a afirmat deputatul PSD, care a propus eliminarea articolului.

Cristina Dumitrache a precizat că părinţii care nu-şi vaccinează copiii sunt transformaţi în infractori, potrivit acestui proiect de lege.

“Transformarea părinţilor în infractori pedepsiţi, conform Codului Penal. Legea nu vizează doar copii, ne vizează pe toţi. Dacă nu vă supuneţi prevederile acestei legi şi nu faceţi vaccinurile obligatorii pentru adult pe care ministerul le va stabili mai târziu, prin ordin de ministru, atunci şi dumneavoastră dacă nu faceţi vaccinul antigripal, de exemplu, sunteţi acuzaţi. Sunt convinsă că poate au fost intenţii bune în spatele legii, dar, câteodată, dorind să facem bine, trebuie să avem mare grijă să nu lăsăm loc la abuzuri”, a mai declarat deputatul Dumitrache, care a propus eliminarea acelui articol.

Ea a spus că printre deputaţii care au semnat pentru eliminarea sancţiunilor excesive din acest proiect de lege se află cei ai PSD Constanţa, Tudor Ciuhodaru, Rovana Plumb şi Varujan Vosganian.

Plenul Senatului a adoptat, în 23 octombrie, cu 99 de voturi ”pentru” şi o abţinere, proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie, care prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. Singura modificare notabilă faţă de varianta trimisă de Guvern a fost eliminarea prevederii ca legea vaccinării să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, fără a se prevedea însă o altă dată.

Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.