Pilotul instructor rănit în accidentul aviatic din judeţul Constanţa a suferit o ruptură de aortă, el fiind operat de cadrele medicale ale Spitalului Judeţean. Conducerea unităţii medicale spune că evoluţia stării de sănătate a bărbatului este favorabilă, iar rănile pe care le mai are, numeroase fracturi, nu îi pun în pericol viaţa. Bărbatul avea peste 8.000 de ore de zbor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Managerul Spitalului Judeţean Constanţa, Cătălin Grasa, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că pacientul a ajuns la spital cu multiple răni, el fiind suspectat în urma investigaţiilor de specialitate de fractură de aortă. 

“La ora 16.50 pacientul a ajuns cu elicopterul SMURD în UPU – camera de resuscitare. A fost preluat de echipa de gardă. Din acel moment au început investigaţiile, pe lângă tratamentul de stabilizare. Computer-tomograful ne-a pus în evidenţă prezenţa unui hematom periaortic, cu hemopericard, fracturi costale pe stânga, hemotorax bilateral minim pe ambele părţi. De asemenea, avea contuzii faciale, fractură piramidă nazală, maxilar şi scapulă dreaptă. Pe acel hematom s-a ridicat suspiciunea de fractură de aortă, zona istmică, dar echipa de gardă a putut interveni în scurt timp, la o oră şi jumătate era deja în blocul operator”, a afirmat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, Marius Militaru, a explicat, în cadrul conferinţei de presă, că intevenţia medicală pe care a efectuat-o i-a salvat viaţa pacientului.

“Am primit un pacient politraumatizat prin accident de avion, cu suspiciunea de ruptură de aortă. L-am primit direct în sala de operaţie, l-am deschis prin toracotomie, asta era leziunea care îi cauza moartea în câteva minute dacă nu interveneam, se produce prin decelerare bruscă la accidente de maşină sau foarte rar de avion. 80 la sută mor pe loc la locul impactului. Am găsit o aortă cvasi-complet ruptă, am reuşit să o clampez şi să-i pun o bucată de proteză. Funcţionează tot. Acum este la Reanimare, încă intubat dar este conştient, mişcă mâini, picioare. Vom vedea evoluţia ulterioară. Sperăm ca va fi bine”, a afirmat Marius Militaru, care a precizat că intervenţia chirurgicală a durat aproximativ trei ore.

El a menţionat că bărbatul mai are fracturi de umăr, de coaste, de piramidă nazală, dar aceste răni nu îi pun viaţa în pericol în acest moment.

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a mai afirmat că bărbatul răspunde la stimuli, mişcă mâinile şi picioare şi nu a rămas paraplegic, aceasta fiind posibilitatea la leziunile suferite. Medicul a mai spus că evoluţia pacientului după intervenţie este bună.

Marius Militaru a precizat că a mai efectuat trei asemenea intervenţii chirurgicale când lucra la Spitalul Floreasca din Bucureşti, dar aceasta aceasta a fost prima pentru Spitalul Judeţean Constanţa. El a menţionat că jumătate din pacienţii care ajung pe masa de operaţie cu asemenea problemă medicală mor în timpul intervenţiei chirurgicale.

Compania care deţinea avionul prăbuşit şi care organizează cursuri de pilotaj la Tuzla, Regional Air Services, a transmis că instructorul din acest zbor, Gheorghe Dumitru, era un pilot experimentat, având peste 8.000 de ore de zbor. El lucra în cadrul acestei companii de mai bine de 20 de ani. 

“Evenimentul din 21 februarie este unul singular prin amploare şi gravitate în cadrul activităţii companiei. Regional Air Services Tuzla a înregistrat 58.644 de ore de zbor în perioada 2008-2018, iar şcoala de zbor a înregistrat 16.915 de ore în ultimii ani şi nu a înregistrat niciun accident cu victime până acum”, au precizat reprezentanţii companiei.

Potrivit IGSU, joi, în jurul orei 16.00, în zona aerodromului Tuzla o aeronavă de mici dimensiuni a aterizat forţat. În aparatul de zbor se aflau două persoane, ambele încarcerate.

Potrivit Serviciului de Ambulanţă Judeţean, una dintre persoane era în stop cardio-respirator şi, în ciuda manevrelor de resuscitare, aceasta nu a putut fi salvată.

Cealaltă persoană a fost transportată la Spitalul Judeţean Constanţa, fiind vorba de pilotul instructor, în vârstă de 54 de ani.

Victima avea 50 de ani şi lua lecţii de pilotaj, zborul respectiv fiind unul de instruire.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.