Autorităţile judeţene din Cluj au câştigat definitiv, după 12 ani de litigii, procesul pentru Castelul de la Ciucea care găzduieşte Muzeul Memorial „Octavian Goga”, ceea ce va permite realizarea unor investiţii. Consiliul Judeţean va iniţia demersurile pentru reînscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate asupra imobilului, acest lucru urmând a se realiza în baza testamentului întocmit de văduva poetului, Veturia Goga.
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a anunţat, vineri, că, la finalul mai multor ani de litigii, instituţia a câştigat definitiv procesul privind Castelul de la Ciucea care găzduieşte Muzeul Memorial „Octavian Goga”.
”Este o mare victorie a Consiliului Judeţean, locul firesc al acestui castel cu o simbolistică aparte pentru toţi românii fiind în proprietatea noastră, în domeniul public al judeţului Cluj. În plan concret, această decizie mai mult decât salutară a instanţei ne va permite să realizăm o serie de investiţii, lucru imposibil câtă vreme castelul făcea obiectul unui litigiu”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit acestuia, Consiliul Judeţean va iniţia demersurile pentru reînscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate asupra imobilului al judeţului Cluj, acest lucru urmând a se realiza în baza testamentului întocmit de văduva marelui poet, Veturia Goga, în favoarea Statului Român, testament pe care urmaşii ei au încercat să-l anuleze timp de 12 ani.
Demersurile de revendicare a domeniului din localitatea Ciucea, strâns legat de personalitatea lui Octavian Goga, au început în anul 2005, când urmaşii Veturiei Goga au solicitat constatarea nulităţii absolute a donaţiei făcute de aceasta în favoarea statului român şi, implicit, obţinerea dreptului de proprietate asupra complexului de clădiri şi despăgubiri pentru bunurile care nu mai puteau fi restituite în natură.
”Chiar dacă instanţele de judecată au constatat nulitatea donaţiei făcute de văduva marelui poet în beneficiul Statului Român, Consiliul Judeţean rămâne proprietar al acestui imobil în baza testamentului pe care Veturia Goga l-a întocmit în favoarea Statului, cu scopul declarat al înfiinţării unui muzeu care să cinstească memoria marelui poet şi să îi promoveze opera şi întreaga activitate”, au transmis reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj.
Potrivit site-ului propriu al Muzeului ”Octavian Goga”, domeniul deţine un patrimoniu imobil format dintr-un teren de 28.000 d3e metri pătraţi pe care sunt amplasate nouă cladiri clasate în patrimoniul cultural naţional ca ansamblu monument istoric.
Dintre acestea, clădirea “Manastire”, Biserica de lemn împreuna cu terenul aferent, precum si Casa de pe Stânca au fost date în folosinta gratuita Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, pe o perioada determinata, imobile unde în prezent functioneaza Manastirea “Nasterea Maicii Domnului”.
Muzeul găzduieşte mai multe colecţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.