Consilierul local PRO România, avocatul Roxana Iliescu, a atras atenţia că societatea de termoficare din Timişoara ar putea intra în faliment, având în vedere că nu au fost achiziţionate certificatele energetice pe anul 2022, iar societatea ar putea primi o a treia amendă care să o ducă direct spre faliment. Potrivit consilierului local, nici cele 5 societăţi înfiinţate de Primăria Timişoara pentru a salva Colterm nu au reuşit să aducă bani, fiind respins un proiect depus pe PNRR, alte două sunt incerte, iar pentru al patrulea au fost cerute clarificări suplimentare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Într-o postare de vineri seară pe pagina sa de Facebook, Roxana Iliescu a explicat cum administraţia locală a municipiului Timişoara a înfiinţat mai multe societăţi cu scopul de a salva societatea de termoficare Colterm de la faliment.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Războiul orgoliilor dintre administraţia Fritz si conducerea Colterm pune pe butuci mult trâmbiţata «transformare radicală a termoficării din Timişoara prin trecerea la energie verde şi producerea de energie electrică», înainte chiar de a începe! Ca să înţelegeţi penibilul situaţiei… am fost la un pas de a avea nu mai puţin de 9 (NOUĂ!!!!) societăţi drept vehicule pentru realizarea măreţului plan al primarului Fritz, trebuie să facem o foarte scurtă istorie... În aprilie 2022, primarul Fritz anunţa un plan pe termen mediu şi lung: consturirea unui parc fotovoltaic la Utvin, instalarea a zece motoare de înaltă eficienţă si cogenerare pe gaz, instalarea unei centrale hidroelectrice pe Bega şi instalarea a două turbine de înaltă eficienţă la CT Phoenix. Pentru realizarea acestora dorea să înfiinţeze 4 societăţi pentru care a şi făcut rezervări de denumire la ORC Timiş în 01 aprilie 2022: SC CET Phoenix Timişoara SRL; SC Uzina Energetica Timişoara SRL; SC Uzina Energie Solară SRL şi SC Uzina Electrica Bega SRL”, a scris Roxana Iliescu.
 
În acelaşi timp, Colterm a făcut demersuri pentru înfiinţarea a 5 noi societăţi, a adăugat Iliescu.
 
”Cu toate acestea, conducerea Colterm face la rândul ei demersuri la registrul comerţului, în 19 aprilie 2022 privind înfiinţarea a altor 5 societăţi cu acelaşi obiect de activitate ca cele propuse de municipiu, respectiv: SC Energyprod Hydro I SRL; SC Energyprod Aqua SRL; SC Energyprod Sunny SRL; SC Energyprod Waste SRL şi SC Energyprod Biodig SRL. Dându-şi seama de penibilul situaţiei în care mâna dreaptă nu ştie ce face mâna stângă (nu că ar conta că administratorul special al Colterm, Amza, este membru fondator USR) USR-iştii renunţă la societăţile municipiului şi votează până la urmă bucuroşi înfiinţarea celor 5 societăţi iniţiate de COLTERM, societăţi al căror asociat unic este chiar COLTERM ÎN INSOLVENŢĂ! Şi de aici începe «distracţia»!”, a arătat Roxana Iliescu.
 
Consilierul local a continuat arătând cum Colterm a depus proiecte solicitând finanţare prin PNRR.
 
”Colterm prin Energyprod Sunny SRL depune 3 proiecte solicitând finanţare din PNRR pentru realizarea a trei proiecte revoluţionare: Parc fotovoltaic la Utvin; Instalaţie de producere a Hidrogenului verde la CET Sud Timişoara; Motoare de înaltă eficienţă pentru producţie de energie electrică şi termică în sistem de cogenerare pe gaz. Apoi, aşa cum am anuntat public în premieră în octombrie,  Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, respinge proiectul cu producerea de hidrogen verde, unul dintre motive fiind faptul ca societatea care deţine Energyprod Sunny SRL (Colterm -asociat unic) este în insolvenţă! În aceste condiţii, Colterm cere administraţiei Fritz să cumpere 76% din părţile sociale ale firmei nou înfiinţate, vrând astfel să salveze restul proiectelor depuse... «Distractiv», nu? Nu? Staţi că mai urmează!”, a precizat Roxana Iliescu.
 
De asemenea, Roxana Iliescu a explicat cum, din patru proiecte depuse, unul a fost respins, două sunt ”în pom”, iar pentru al patrulea au fost cerute clerificări.
 
”Municipiul, prin vocea lui Fritz spune că ştia că Energyprod Sunny SRL nu e eligibilă la finanţare prin PNRR având asociatul unic în insolvenţă! Se pune firesc întrebarea, dacă aşa este şi ştia, de ce a susţinut înfiinţarea acestei firme (plus încă 4 firme tot cu asociat unic Colterm în insolvenţă) şi a renuntat la cele 4 ale municipalităţii? O altă întrebare este de ce a lăsat atât proiectul privind construirea unui parc fotovoltaic la Utvin cât şi proiectul cu instalarea motoarelor pentru producţia de energie electrică şi termică în cogenerare, anunţate încă din aprilie, să fie depuse de această societate şi nu de către municipiu? Eu cred că nu ştia! Nici el şi nici experţii în termoficare treziţi noaptea pentru soluţii. Tocmai de aceea, când au aflat, au încercat să mai salveze din aparenţe şi au depus proiectul cu motoarele pentru producţia de energie electrică şi termică în cogenerare şi din partea municipiului. În consecinţă, acum suntem din nou în situaţia penibilă în care avem depuse 2 proiecte pentru acelaşi obiectiv de investiţie de către două entităţi distincte: municipiul Timişoara şi SC Energyprod Sunny SRL! Aşadar, din cele 4 proiecte depuse, unul a fost deja respins, două sunt în pom şi pomul în aer, iar pentru ultimul (cel depus de două ori şi de municipiu şi de Energyprod Sunny SRL), având mai multe vulnerabilităţi, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a solicitat clarificări suplimentare, fiind încă în evaluare. Cât despre alte două proiecte anunţate în aprilie, hidrocentrala pe Bega şi turbinele la CT Phoenix, au rămas doar la nivel declarativ…”, a arătat Roxana Iliescu în postarea sa.
 
Consilierul local Roxana Iliescu este de părere că societatea de termoficare din Timişoara, aflată acum în insolvenţă, va intra în faliment, mai ales că nu a achiziţionat certificatele energetice pentru anul 2022.
 
”Şi dacă nu v-aţi «distrat» suficient pe tema viitorului «termiei» în Timişoara, tot raportându-mă la viitorul foarte apropiat de această dată, vă anunţ faptul că în contextul în care SC Colterm SA în insolvenţă nu a achiziţionat niciun certificat din cele aproximativ 200 de mii de certificate de CO2 aferente anul 2022, primarul Fritz ne-a anunţat tranşant în plenul de ieri că nu are soluţie la acesta problemă. Dacă situaţia râme aşa şi nu se vor cumpăra aceste certificate, amenda pe care o va primi Colterm constituie creanţă curentă şi potrivit art. 143 din Legea Insolvenţei, titularul creanţei curente poate solicita trecerea la faliment! În definitiv, falimentul Colterm este iminent, miza însă o constituie momentul când această societate intră efectiv în faliment. Cu cât acest moment este mai îndepărtat, cu atât, cel puţin teoretic, ai mai mult timp să construieşti ce pui în loc. La cum stau lucrurile, dacă Colterm intră în faliment în 2023, spuneţi-mi voi ce pune în loc administraţia Fritz…!”, a mai scris Iliescu.
 
Tot vineri seară, primarul Dominic Fritz a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local, în urma unei rectificări bugetare, a fost alocată suma de 8 milioane de lei pentru Colterm.
 
”Am avut rectificare pozitivă de buget. 8 milioane de lei pentru căldura şi apa caldă la Colterm şi încă 8 milioane pentru transportul public din Timişoara. Susţinem serviciile esentiale pentru timişoreni”, a scris Fritz.
 
Societatea de termoficare din Timişoara, Colterm, a fost amendată de Autoritatea Fondului de Mediu (AFM), anul trecut, cu 21 milioane de euro, pentru neachiziţionarea certificatelor energetice aferente anului 2020. Anul acesta, în luna mai, AFM a dat o a doua amendă Colterm, în valoare de 14,5 milioane de euro pentru neachiziţionarea tuturor certificatelor energetice aferente anului 2021 (a fost achiziţionată doar o parte din aceste certificate). Cele două amenzi sunt contestate în instanţă de administraţia locală. Nici certificatele aferente anului în curs nu au fost achiziţionate.
 
Cele două amenzi se adaugă unor datorii de peste 300 de milioane de lei pe care Colterm, societate aflată în insolvenţă, îi are la diferiţi furnizori.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.