Secretarul general al Confederaţiei Sindicale Internaţionale (ITUC-CSI), Sharan Burrow, a trimis o scrisoare premierului Sorin Grindeanu şi ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, în care reclamă faptul că în România dialogul social şi negocierea colectivă sunt practic inexistente şi solicită Executivului român să adopte măsurile adecvate pentru modificarea cadrului legal şi să restaureze dialogul social în România.
Confederaţia Sindicală Internaţională este vocea globală a lucrătorilor, reprezintând 181 milioane de lucrători prin cele 340 de organizaţii sindicale naţionale afiliate, incluzând CNS Cartel ALFA, BNS, CNSLR Fraţia şi CSDR din România, se arată în scrisoarea dată publicităţii de Cartel Alfa şi BNS.
Secretarul general al Confederaţiei Sindicale Internaţionale menţionează că a trimis această scrisoare în sprijinul solicitării afiliaţilor pentru schimbări legislative în vederea deblocării dialogului social naţional şi negocierii colective în România, în acord cu standardele internaţionale ale muncii.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Mai concret, îndemnăm Guvernul pe care îl conduceţi să modifice legislaţia pentru garantarea libertăţii de asociere, dreptului la negociere colectivă şi dreptului la grevă; înlăturarea obstacolelor din calea exercitării dreptului la negociere colectivă, precum criteriile de reprezentativitate nerezonabile şi condiţiile de afiliere pentru partenerii sociali; revizuirea mecanismelor pentru deschiderea şi închiderea negocierii colective, pentru monitorizarea contractelor colective de muncă şi a mecanismelor pentru conflicte de muncă, precum şi restabilirea mecanismului pentru extinderea contractelor colective la nivel de sector şi asigurarea condiţiilor pentru funcţionarea adecvată a structurilor de dialog social”, arată Sharan Burrow.
Acesta menţionează că prin Convenţia OIM nr. 98 privind aplicarea principiilor dreptului de organizare şi negociere colectivă, din 1949, ratificată de România în 1958, se impune o obligaţie pozitivă de a „încuraja şi a promova dezvoltarea şi folosirea cea mai largă a procedurilor de negociere voluntară a contractelor colective între angajatori şi organizaţiile de angajatori pe de o parte şi organizaţiile de lucrători pe de altă parte, în vederea reglementării prin acest mijloc a condiţiilor de angajare”.
Potrivit sursei citate, Comitetul de Experţi pentru aplicarea Convenţiilor şi Recomandărilor OIM a cerut în mod repetat Guvernului României să asigure modificarea legislaţiei relevante pentru a garanta respectarea principiului conform căruia negocierea dintre angajatori şi organizaţiile lucrătorilor să fie încurajate şi promovate.
”În ciuda acestor solicitări clare, nu a avut loc nicio reformă legislativă, timp în care efectele distructive ale schimbării cadrului legal din 2011 au devenit din ce în ce mai evidente. România se află acum în primele locuri la între ţările europene în privinţa încălcării libertăţii de asociere şi dreptului la negociere colectivă. În realitate, astăzi, dialogul social şi negocierea colectivă în România sunt ca şi inexistente. De la reformele din 2011 nu a mai fost semnat niciun acord colectiv la nivel de sector sau naţional. Îndemnăm guvernul dumneavoastră să adopte măsurile adecvate pentru modificarea cadrului legal şi să restaureze dialogul social în România. Vom acorda în continuare sprijin afiliaţilor noştri în solicitarea lor legitimă pentru exercitarea libertăţii de asociere şi dreptul la negociere colectivă. Confederaţia Sindicală Internaţională va monitoriza îndeaproape evoluţia în acest domeniu. În lipsa unor îmbunătăţiri semnificative, vom fi obligaţi să raportăm încălcările continue şi sistematice ale acestor drepturi către mecanismele de supraveghere responsabile ale Naţiunilor Unite”, se mai arată în scrisoare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.