Confederaţia Sindicală "Cartel Alfa” cere premierului să "deblocheze” proiectului Legii salarizării, ca să poată ajung la sindicate pentru o îmbunătăţire a acestuia, astfel încât să nu fie trimis în Parlament un proiect "strâmb şi generator de disfuncţionalităţi”. Sindicaliştii spun că 31 martie pentru finalizarea proiectului de lege este un termen nerealist şi solicită premierului să schimbe această dată şi să convoace Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social, pentru ca ctul normativ să poată fi discutat înainte de aprobarea în Guvern.
Sindicaliştii Confederaţiei „Cartel Alfa” îi cer premierului, într-o scrisoare deschisă, deblocarea transmiterii draftului proiectului Legii salarizării unitare către organizaţiile sindicale şi facilitarea continuării discuţiilor cu toate federaţiile din sectorul bugetar, pentru a putea fi elaborat un cadru legislativ cu o durabilitate mult mai mare decât proiectele realizate până acum.
"Conform programului de guvernare, proiectul legii salarizării unitare a personalului bugetar va fi înaintat Parlamentului pe data de 31 martie. Acelaşi termen de adoptare este prevăzut şi pentru legea funcţionarilor publici, proiect care nu a fost discutat până acum cu partenerii sociali, dar care conţine prevederi grave, ce vor duce la eliminarea sindicatelor din sistem şi vor permite accesul la statutul de funcţionari publici, fără examen, a unor persoane, pe criteriul prieteniilor şi a cumetriilor de partid”, arată preşedintele Confederaţiei „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, în scrisoarea deschisă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Liderul sindical precizează că, de două săptămâni, organizaţiile sindicale sunt chemate pe rând la Comisia de dialog să se exprime asupra unui „proiect - document intern, prezentat exclusiv pentru vizualizare”, fără a avea posibilitatea şi timpul necesar să analizeze, inclusiv în structurile proprii, prevederile acestuia şi eventual să facă observaţii pertinente pentru îmbunătăţirea sa.
"Considerăm că este inacceptabil să nu se dea organizaţiilor sindicale timpul necesar pentru analiză şi formularea unor puncte de vedere, în felul acesta excluzându-i efectiv de la construcţia legii. Pentru înlăturarea inechităţilor şi discrepanţelor salariale din sistemul bugetar, cel mai important lucru este echivalarea funcţiilor între sectoarele de activitate, care necesită o dezbatere transparentă cu reprezentanţii tuturor sectoarelor şi o privire de ansamblu asupra legii, nu doar cateva secţiuni de anexă, prezentate fugitiv şi disparat. În acest sens, draftul legii trebuie transmis tuturor, înainte de a participa la orice fel de discuţie pe marginea legii”, spune liderul sindical.
Potrivit preşedintelui „Cartel Alfa”, o schimbare de fond a legii salarizării necesită minimum şase luni de analize şi dezbateri.
"Sigur, va fi, ulterior, şi o dezbatere în Parlament, însă Parlamentul nu are expertiza existentă la nivelul ministerului muncii şi a partenerilori sociali. Fiecare etapă din procesul legislativ îşi are rostul său. Dacă în Parlament ajunge un proiect de lege strâmb şi generator de disfuncţionalităţi, având în vedere complexitatea subiectului, sunt şanse mici să fie corectat substanţial. Mai ales când vedem cum majoritatea parlamentarilor sunt mai interesaţi de propria imagine şi propriile indemnizaţii decât de o construcţie legislativă solidă şi durabilă”, se mai arată în scrisoarea deschisă adresată premierului.
Sindicaliştii mai spus că rfectul legat de politica de salarizare bugetară, care acoperă 25% din totalul salariaţilor, se resimte asupra întregii economii, iar din acest motiv, stabilirea principiilor de bază, de la care să plece construcţia noii legi de salarizare unitare, sunt de competenţa Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social, instituţie care nu a fost convocată până acum.
"Mai mult decât atât, aceste principii sunt încă un mister pentru toată lumea, mai mult sursă de speculaţii decât un fundament pentru dezbateri democratice. Aşadar, considerăm că termenul de 31 martie pentru finalizarea proiectului de lege, în condiţiile în care astăzi, 17 martie, încă nu există un draft care să fie transmis partenerilor sociali, este mult prea strâns şi nu poate fi aplicat, mai ales în condiţiile în care Guvernul trebuie să respecte toată procedura elaborării legislative, prin consultarea cu organizaţiile sindicale, punerea în dezbatere publică pe site-ul guvernului timp de 10 zile, obţinerea avizului Cosiliului Economic şi Social etc.”, susţin sindicaliştii „Cartel Alfa”.
Aceştia atrag atenţia şi că neaplicarea prevederilor deciziei Curţii Constituţionale nr. 794/2016 va determina o încărcare nejustificată a activităţii sistemului judiciar.
"Pe de altă parte, prin decizii judecătoreşti, în noile grile de salarizare vor fi introduse din nou disfuncţionalităţi. Cu alte cuvinte, aplicarea deciziei CCR trebuie efectuată, pentru toate instituţiile publice şi la toate nivelurile, înainte de finalizarea construcţiei noii legi a salarizării unitare”, susţin sindicaliştii.
Liderul „Cartel Alfa” mai arată, în scrisoarea deschisă adresată primului-ministrui, că în ce priveşte aplicarea OUG 2/2017, tot personalul trebuie să beneficieze de creşterea salariului cu 20% şi nu mai mult pentru funcţiile alese, „în baza unui principiu de justiţie socială” despre care vorbeşte partidul care l-a desemnat premier.
Astfel, sindicaliştii „Cartel Alfa” mai solicită premierului aplicarea deciziei CCR nr. 794/2016 în toate instituţiile publice, la toate nivelurile, înainte de finalizarea proiectului legii salarizării unitare, revizuirea termenul de 31 martie pentru acordarea timpului necesar în vederea realizării unei analize competente şi a unei consensualităţi guvern-organizaţii sindicale, fără presiunea suplimentară a unor termene nerealiste şi convocarea Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social, având pe ordinea de zi discutarea proiectului de lege a salarizării unitare, înainte de aprobarea sa de către Guvern.
Ministerul Muncii, care a început în 6 martie negocierile privind noua Lege a salarizării unitare, nu le-a dat sindicatelor cu care a discutat până acum un draft al proiectului.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a spus că draftul proiectului va putea fi văzut la sfârşitul lunii martie, arătând doar că noua Lege a salarizării unitare porneşte aproape de la zero, pentru că proiectul din perioada ministrului Rovana Plumb a fost făcut pe o anvelopă salarială de 42 de miliarde de lei, proiectul de acum este pe 32 de miliarde, iar proiectul tehnocraţilor era pe 19 miliarde de lei.
Ministrul a mai spus că trebuie ca, în final, toate sumele să se încadreze în anvelopa salarială de 32 de miliarde de lei, precizând că toţi bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanţă şi două norme de hrană şi că va fi o distribuţie corectă a sporurilor, nu ca până acum, când şefii luau sporuri foarte mari faţă de restul angajaţilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.