Conducerea Universităţii ”Aurel Vlaicu” Arad, una dintre cele două la care au avut loc percheziţii miercuri dimneaţă, îşi exprimă regretul privind suspiciunile care planează asupra unor profesori şi arată că va colabora cu anchetatorii pentru ca cei vinovaţi să fie traşi la răspundere. Şi reprezentanţii Universităţii de Vest ”Vasile Goldiş” Arad arată că au pus la dispoziţia procurorilor documentele solicitate pentru anchetă. Ancheta vizează mai multe specializări, între care Facultăţile de Medicină, Farmacie şi Stomatologie.
Într-un comunicat de presă remis, miercuri, Agenţiei News.ro, conducerea Universităţii ”Aurel Vlaicu” (UAV) Arad arată că procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în baza unui mandat, au făcut percheziţii la două corpuri de clădiri ale universităţii.
”Conducerea UAV a pus la dispoziţia procurorilor toate documentele solicitate pentru derularea anchetei. Suntem convinşi că organele judiciare îşi vor face datoria cu profesionalism şi ne manifestăm întreaga disponibilitate pentru elucidarea faptelor. Regretăm suspiciunea care planează asupra unor cadre didactice din universitatea noastră, dar suntem convinşi că cei găsiţi vinovaţi vor răspunde pentru faptele lor. Vrem să asigurăm opinia publică de faptul că Universitatea Aurel Vlaicu din Arad condamnă orice fel de acte de corupţie şi va fi întotdeauna un partener al organelor judiciare pentru eliminarea oricăror suspiciuni legate de universitatea noastră”, se arată în comunicatul semnat de conducerea instituţiei de învăţământ superior.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
La rândul său, Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest ”Vasile Goldiş” Arad - a doua la care au avut loc percheziţii -, a declarat că au fost puse la dispoziţia procurorilor toate documentele solicitate în vederea derulării anchetei.
Ardelean a precizat pentru News.ro că ancheta vizează mai multe specializări, între care facultăţile de Medicină, Farmacie şi Stomatologie.
Potrivit Parchetului instanţei supreme, anchetatorii fac 106 percheziţii domiciliare la cadre didactice şi studenţi, iar în dosarul denumit generic ”Diplome de licenţă fără studii” 36 de persoane au calitatea de suspect.
Potrivit procurorilor, mai multe cadre didactice din cadrul celor două instituţii de învăţământ au cerut şi primit bani şi bunuri cu ocazia organizării şi susţinerii de către studenţi a examenelor la diferite discipline (susţinute chiar în afara perioadei de examinare) şi/sau cu ocazia susţinerii examenelor de licenţă.
Unii studenţi străini, înscrişi la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc/nu înţeleg limba română şi totuşi sunt promovaţi, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale, spun procurorii.
Conform acestora, în urma cercetărilor s-a stabilit că în schimbul unor sume de bani studenţii primeau în timpul examenelor susţinute on-line răspunsurile corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de către informaticienii instituţiei de învăţământ, prin mesaje text (SMS).
De asemenea, era modificată nota de examen în sensul măririi acesteia, prin accesarea ilegală de către informaticienii din respectivele instituţii a softului creat pentru evidenţa situaţiilor şcolare, având drept consecinţă promovarea. Procurorii spun că informaticienii intrau în contul electronic al studentului şi modificau răspunsurilede la examen în testul on-line astfel încât studentul să fie declarat promovat de catedră.
Totodată, studenţii cumpărau direct de la profesori lucrări de licenţă gata elaborate, în format electronic, inclusiv prezentări în format power point necesare pentru susţinerea lucrării în faţa comisiei de examinare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.