Conducerea Spitalului Judeţean ”Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi vine cu precizări privind internările care au avut loc în ultima lună şi deficitul de medici cu care se confruntă unitatea medicală, după ce cu o zi în urmă, prezent la Galaţi, ministrul Sănătăţii a vorbit despre managementul defectuos întâlnit aici. ”În momentul de faţă suntem în imposibilitatea de a transfera cadre medicale din cadrul secţiei ATI către ATI mobil, iar deplasarea cadrelor medicale între cele două locaţii (una situată în interiorul spitalului, cealaltă în exterior) este imposibilă având în vedere specificul secţiei şi starea critică in care se află pacienţii”, susţine conducerea SJU.
Într-un comunicat de presă, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi precizează că, în luna iulie, în acest spital s-au investigat, consultat şi tratat 14.062 de pacienţi, ”nu 1.800 aşa cum a recomandat domnul ministru al Sănătăţii”.
Într-un alt comunicat transmis în cursul zilei de marţi, conducerea SJU menţionează lipsa de cadre medicale cu care se confruntă spitalul.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Pentru medici, conform normativului, limita minimă este de 28 de angajaţi, limita maximă este de 36 de angajaţi. În prezent sunt ocupate 18 posturi de medici ATI, dintre care 2 sunt suspendate pe perioada concediului de creştere a copilului, iar un post este suspendat pentru concediu de boală de lungă durată. Rezultă că, în momentul de faţă, personalul existent este de 15 medici, care au următoarele grade profesionale: 4 medici primari, 6 medici specialişti, 5 medici rezidenţi. Medicii care pot asigura garda fără a fi dublaţi sunt doar medicii primari si medicii specialişti. După cum se poate observa, încadrarea este sub limita inferioară a normativului, cei 15 medici ATI deservesc 3 linii de gardă, asigurând acordarea anesteziei la cele 18 săli de operaţie, 12 paturi ATI Covid si 33 de paturi ATI spital (activitate curentă). În luna iulie 2020, în cele 18 săli de operaţie în care medicii anestezisti îşi desfăşoară activitatea, s-au efectuat 633 de intervenţii chirurgicale la care au acordat anestezie cei 10 medici primari şi specialişti”, arată sursa citată.
De asemenea, conducerea SJU Galaţi menţionează că desfăşurarea activităţii în ATI mobil presupune înfiintarea unei a patra linii de gardă ATI, fapt imposibil de realizat în momentul actual, cu personalul existent.
Pe de altă parte, deficit de personal s-ar înregistra şi în ceea ce priveşte cadrele medii: ”Pentru cadrele medii (asistenţi medicali), normativul de personal prevede ca şi limită minimă 75 angajaţi iar limita maximă de 102 angajaţi. Personalul existent în momentul de faţă este de 64 de asistenţi medicali. În ceea ce priveşte personalul auxiliar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), normativul prevede limita minimă 55 şi limita maximă 58, iar personalul existent este în număr de 32 angajaţi.
Conform sursei citate, pentru ca unitatea mobilă ATI sa devină funcţională este nevoie de 5 medici (primari sau specialisti), 15 asistenţi medicali şi 10 cadre auxiliare.
”În momentul de faţă suntem în imposibilitatea de a transfera cadre medicale din cadrul secţiei ATI către ATI mobil, iar deplasarea cadrelor medicale între cele două locaţii (una situată în interiorul spitalului, cealaltă în exterior) este imposibilă având în vedere specificul secţiei şi starea critică in care se află pacienţii”, spune conducerea spitalului.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a vorbit, luni, la Galaţi despre management defectuos la Spitalul Judeţean, după ce a constatat că unitatea mobilă ATI nu funcţionează, acuzându-se lipsa de personal.
Ministrul a afirmat că spitalul are 18 medici ATI, are doar 300 de pacienţi, dintr-un total de 1.800 câţi ar trebui să fie, sunt 2.000 de cadre medicale disponibile, dar conducerea unităţii nu găseşte personal pentru operaţionalizarea secţiei mobile.
”La Spitalul Judeţean din Galaţi sunt 18 medici ATI. Credeţi că ar putea să coboare în acel loc, cineva (unitatea mobilă ATI - n.r)? Eu zic că da (…) Dacă vreţi o părere personală şi nu numai personală, la Spitalul Judeţean este un prost management, în care ai doar 300 de pacienţi dintr-un total de 1.800 cât trebuie să fie, ai 2.200 de cadre din care 193 sunt infectate şi tu nu poţi justifica un personal care să meargă jos?”, a afirmat Nelu Tătaru, după o vizită la Spitalul Judeţean Galaţi.
Ministrul a spus că managementul spitalului trebuia să găsească soluţii pentru personalul secţiei mobile, având în vedere că a primit-o a doua zi după ce a solicitat-o.
Unitatea mobilă ATI a fost trimisă pe 14 iulie la Spitalul Judeţean "Sf. Andrei" din Galaţi, dar nu este încă funcţională, acuzându-se lipsa de personal.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.