Regiunea Vest şi Israelul ar putea colabora în domenii precum cercetare şi inovare, sănătate, agricultură şi industria de apărare. Iniţiativa acestei colaborări aparţine Agenţiei de Dezvoltare Reginală (ADR) Vest, care are la dispoziţie 2 miliarde de euro, în următorii şapte ani, din fonduri europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
O delegaţie a statului Israel, condusă de David Saranga, ambasadorul acestei ţări la Bucureşti, căruia i s-au alăturat mai mulţi experţi în inovare, s-a aflat la Timişoara, una dintre întrevederi fiind cu conducerea ADR Vest şi Consiliul Judeţean Timiş.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Primele rezultate le-am putea vedea prin crearea unui ecosistem în domeniul inovaţiei. Suntem dispuşi să împărtăşim cu Regiunea Vest ceea am creat în Israel. Ţara noastră nu are multe resurse naturale, dar spiritul inovator este o trăsătură esenţială. În 2019, 5,4% din Produsul Intern brut al Israelului a fost alocat pentru cercetare şi dezvoltare, iar anul acesta procentul este de aproximativ 4,8, ceea ce face din ţara noastră prima din lume care acordă acestui domeniu cel mai mare procent din PIB”, a declarat David Saranga, ambasadorul Israelului în România.
 
O altă direcţie în care se vor putea vedea rezultate în perioada următoare este cea a medicinei. Reprezentanţii Spitalului Sheba din Israel au fost de acord să sprijine dezvoltarea domeniului medical din judeţul Timiş.
 
"Ne dorim să realizăm un hub de sănătate în jurul Spitalului Judeţean, dar sunt şi alte iniţiative ale autorităţilor publice locale (Primăria Timişoara, Primăria Lugoj) de extindere a serviciilor în domeniul sanitar. Experienţa de top mondial a Israelului ne va fi extrem de utilă pentru a ne putea diversifica serviciile sanitare. Ne-am gândit la telemedicină şi la performanţele pe care Israelul le are în diferitele specialităţi medicale”, a declarat Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
 
În ceea ce priveşte domeniul agricol, au fost iniţiate deja discuţii cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului cu privire la componentele în care Regiunea Vest ar putea deveni mai competitivă pe partea de resurse de apă şi pentru eficientizarea cu ajutorul tehnologiei a culturilor produse aici.
 
Componenta de inovaţie ocupă un loc important în viitorul Program Operaţional Regional al regiunii Vest, proaspăt avizat de Guvernul României. Dealtfel, Regiunea Vest va avea un buget de 2 miliarde de euro, în următorii şapte ani.
 
"Odată cu aprobarea noului POR, adăugând şi fondurile care vor veni prin Programul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă, precum şi Fondul pentru tranziţie justă care va fi alocat judeţului Hunedoara, vom avea un buget al regiunii de aproximativ 2 miliarde de euro pentru următorii şapte ani. Avem o strategie, avem şi resurse, ne dorim să avem şi competenţe pe măsura nivelului pe care dorim să îl atingem şi de aceea cred că este extrem de importantă această colaborare cu Israelul. Sper ca în această toamnă să avem primele rezultate concrete ale colaborării noastre”, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.