Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) solicită ca în cazul tezei de doctorat a şefului Direcţiei Generale Anticorupţie din MAI, Cătălin Ioniţă, sesizarea de plagiat să fie completată cu sursele bibliografice din care acesta este acuzat că a copiat, precum şi cu documente netransmise de Academia de Poliţie, în caz contrar putând fi declarată neadmisibilă. Comisia de specialitate a CNATDCU propune ca sesizarea să fie redepusă, iar Direcţia Generală Învăţământ Universitar din MEN să solicite Bibliotecii Naţionale a României toate acele surse de documentare la care se face trimitere în textul sesizării

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Consiliul General al CNATDCU a validat în şedinţa de vot electronic din perioada 27.03 2020 - 30.03.2020, conform procesului verbal al şedinţei înregistrat la MEC cu nr. 28762/30.03.2020, cu 33 voturi ”pentru„ şi 4 voturi ”abţinere”, din totalul de 50 membri, rezoluţia de completare de către partea reclamantă a sesizării cu extrase din sursele bibliografice din care se afirmă că s-a plagiat şi care sunt lipsă la dosarul sesizării, precum şi documentele netransmise de Academia de Poliţie ”Al. I. Cuza” din Bucureşti pentru sesizarea de plagiat înregistrată la UEFISCDI cu nr.280/31.01.2019 şi respectiv la Ministerul Educaţiei şi Cercetării cu nr.15.144/31.01.2019, pe numele domnului Ioniţă I. Alexandru Cătălin, pentru teza de doctorat cu titlul "Criminogeneza infracţiunilor cibernetice" , susţinută la Academia de Poliţie ”Al. I. Cuza” din Bucureşti. În cazul în care nu se transmit acetse documente solicitate prin prezenta decizie, sesizarea în cauză se poate declara ca fiind neadmisibilă”, se arată în decizia datată 1 aprilie 2020, semnată de academicianul Ioan Aurel Pop, în calitate de preşedinte al Consiliului General al CNATDCU. 

O decizie similară a fost luată şi în cazul primarului Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiţă, a cărui lucrare de doctorat a creat controverse, pe lângă sesizarea de plagiat depusă la CNATDCU, acestuia fiindu-i deschis şi dosar penal.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Raportul comisiilor de specialitate ale CNATDCU în cazul lucrării de doctorat a lui Cătălin Ioniţă consemnează faptul că mai multe website-uri indicate ca sursă a informaţiilor din lucrare nu se deschid sau paginile web nu există, iar în cazul celor care se deschid, ”nu există certitudinea datării” şi nici ”posibilitatea verificării veridicităţii”.

”Ar fi indicată o redepunere a sesizării, care să nu se bazeze pe referinţe la citarea vagă a unor surse neacademice şi fluctuante, ci pe reproducerea de exemple concrete. De asemenea, sugerăm ca Direcţia Generală Învăţământ Universitar din MEN să solicite Bibliotecii Naţionale a României toate acele surse de documentare la care se face trimitere în textul sesizării”, se mai arată în raport.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor qi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost sesizat în 31 ianuarie 2019 în legătură cu lucrarea de doctorat a chestorului Cătălin Ioniţă, şeful Direcţiei Anticorupţie din MAI.

"Vă inaintăm sesizarea referitoare la teza de doctorat a domnului Cătălin Alexandru Ioniţă cu titlul "Criminogeneza infracţiunilor cibernetice', susţinută la Academia de Poliţie  "Alexandru Ioan Cuza" însoţită de documentele în format hârtie, inregistrat la UEFISCDI cu nr. 280/1 .01 .2019. Sesizarea respectă cerinţele OM 3482/24.03.2016 şi este transmisă către CNATDCU în vederea demarării procesului de analizare şi soluţionare a acesteia", se arată în documentul postat pe site-ul CNATDCU.

Chestorul principal de poliţie Cătălin Alexandru Ioniţă, director al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a plagiat întreaga sa teză de doctorat, de la prima până la ultima pagină a scris Press One. News.ro a relatat la începutul lunii decembrie 2018 că o parte dintr-un capitol al lucrării de doctorat a lui Cătălin Ioniţă, intitulată "Criminogeneza infracţiunilor cibernetice" şi susţinută în 2012, este identică unui fragment dintr-un articol cu titlul "Probleme juridice privind conţinuturile negative din Internet" apărut în 2003 într-o publicaţie juridică. Ioniţă a declarat artunci pentru News.ro că a făcut totul cu bună credinţă şi că a urmat recomandările făcute de coordonatorul lucrării lui.

Şeful Direcţiei Generale Anticorupţie din MAI Cătălin Ioniţă a plagiat 9,22% din cele 7840 de rânduri ale lucrării sale de doctorat, „Criminogeneza infracţiunilor cibernetice”, a decis în aprilie 2019 Comisia de Etică şi Deontologie Universitară a Acadmiei de Poliţie, care l-a sancţionat cu avertisment scris, obligându-l să refacă integral capitolul Vll al lucrării, în care a plagiat şi despre care News.ro a relatat la începutul lunii decembrie 2018 că are elemente de plagiat.

"În urma analizei tezei de doctorat cu titlul „Criminogeneza infracţiunilor cibernetice” susţinută de domnul Alexandru Cătălin IONIŢĂ în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” în anul 2012, coordonator ştiinţific prof. univ. dr. ŞTEFANIA GEORGETA UNGUREANU, Comisia de Etică şi Deontologie Universitară a constatat: Savârşirea abaterii prevăzute de art. 21 alin. 2 lit a, din Legea nr. 206/2004, în înţelesul dat termenului de art. 4 alin. 1, lit d din acelaşi act normativ, respectiv un număr de 723 de rânduri (8676 cuvinte) care sunt în proporţie de 100% similare cu paragrafe din articolele atribuite domnului Horaţiu Dan Dumitru. Lucrarea are 7840 de rânduri care însumează un număr de 94.080 de cuvinte. Aceste paragrafe însumează un procent de 9,22% de rânduri din totalul lucrării, procentul fiind similar şi în ceea ce priveşte numărul de cuvinte. Având în vedere că procentul de similitudine constatat este de 9.22%, situându-se aşadar mult sub procentele de similitudine practicate a fi admise în domeniul de doctorat Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, de către CNATDCU în prezent, precum şi faptul că în Regulamentul Şcolii Doctorale în vigoare la momentul susţinerii tezei de către dl. Alexandru Cătălin Ioniţă nu se specifica un procent de similitudine admis, dar nici nu se indica „toleranţă zero” pentru aceste situaţii (adresa nr. 4495491 din 19.02.2019 a Departamentului de Studii Doctorale), apreciem că, în cazul de faţă, propunerea unei sancţiuni de retragere a titlului de doctor apare ca nejustificată ca nerespectând cerinţa proporţionalităţii", se arată în decizia comisiei.

Comisia a propus însă sancţionarea lui Ioniţă şi refacerea capitolului plagiat din teza de doctorat.

" În temeiul situaţiei de fapt reţinută în cuprinsul Deciziei Comisiei de Etică şi Deontologie Universitară, propunem ca dl. Alexandru Cătălin Ioniţă să fie sancţionat cu avertisment scris şi cu obligarea acestuia de a reface în întregime capitolul VII al tezei de doctorat. Totodată, Comisia interzice domnului Alexandru Cătălin Ioniţă să îşi publice teza de doctorat până la obţinerea avizului favorabil al Consiliului Şcolii Doctorale de Ordine Publică şi Siguranţă Naţională asupra capitolului astfel refăcut", menţiona Comisia de Etică şi Deontologie Universitară.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.