Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a stabilit că Victor Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat şi a dispus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier. Victor Ponta poate contesta decizia în termen de 14 zile.
Decizia a fost luată cu 34 de voturi “pentru” şi o abţinere, în prima şedinţă a noului Consiliu General al CNATDCU.
"Am aprobat propunerea comisiei de lucru care a analizat sesizarea de plagiat privind teza de doctorat a lui Victor Ponta, intitulată «Curtea penală internaţională» . Lucrearea s-a dovedit a fi plagiată în proporţie de o treime, a constatat şi Comisia de lucru desemnată de preşedintele Comisiei de ştiinţe juridice a CNATDCU", a spus preşedintele Consiliului, Viorel Barbu.
Comisia de lucru care a analizat sesizarea în cazul plagiatului lui Victor Ponta a fost alcătuită din trei profesori - Florin Streteanu, de la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai, Valentin Constantin, de la Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara, şi Dan Claudiu Dănişor, de la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova, a precizat Viorel Barbu.
"Comisia de lucru a constatat că teza de doctorat nu respectă standardele de etică ale cercetării ştiinţifice şi a propus retragerea titlului de doctor în drept, în baza articolului 170 din Legea 1/2011”, a explicat preşedintele CNATDCU.
Consiliul a luat în discuţie această propunere şi a avut cvorum, au fost şi trei voturi electronice. Din cei 47 de membri ai Consiliului General al CNATDCU, joi au fost prezenţi 35.
“Din cei prezenţi, au votat «pentru», adică în favoarea Comisiei, 34, iar unul s-a abţinut. Votul este deschis şi electonic (trei voturi electronice). În conformitate cu Regulamentul Consiliului, propunerea a fost acceptată şi urmează procedurile, se va întcomi un material dacă va fi contestaţie. Dacă vor merge normal, ministrul va retrage titlul. Dacă contestă decizia, va fi desemnată o nouă comisie de analiză a contestaţiei, din trei membri ai CNATDCU, iar dacă decizia rămâne în vigoare, este trimisă ministrului pentru semnarea actului”, a explicat Barbu.
Comisia de ştiinţe juridice a CNATDCU a propus retragerea titlului de doctor acordat lui Victor Ponta, după ce comisia de lucru formată din trei persoane a analizat dosarul privind acuzaţiile de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta.
Propunerea Comisiei de ştiinţe juridice a fost supusă la vot şi aprobată de Consiliu General al CNATDCU, Victor Ponta putând contesta rezultatul în termen de 14 zile.
Dacă Victor Ponta depune contestaţie, reanalizarea cazului ar putea dura între 30 şi 45 de zile. Dacă nu va depune contestaţie, atunci CNATDCU va trimite rezoluţia privind retragerea titului de doctor în drept la Ministerul Educaţiei, iar ministrul va semna un ordin prin care Ponta va pierde titul de doctor în drept.
În 18 iunie 2012, revista Nature scria, în ediţia online: "Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secţiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare"
Într-o primă fază, CNATDCU a decis, în 29 iunie 2012, că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt, iar pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a hotărât, în unanimitate, că este vorba de plagiat.
Pe 18 iulie 2012, însă, Consiliul Naţional de Etică a decis că Ponta nu a plagiat.
În martie 2016, Universitatea din Bucureşti a anunţat că a trimis din nou la Ministerul Educaţiei dosarul care probează verdictul de plagiat dat în cazul lucrării de doctorat a lui Victor Ponta, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.