Casa Naţională de Asigurări de sănătate (CNAS) a transmis, marţi, precizări cu privire la investigaţiile preventive recomandate persoanelor de peste 40 de ani, după epuizarea fondurilor. Astfel, pacienţii vor beneficia de servicii, iar furnizorii vor primii ulterior banii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Începând cu luna iulie 2021, investigaţiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultaţiilor de prevenţie, acordate pentru toate categoriile de vârstă, se decontează din fondul alocat de casele de asigurări de sănătate pentru investigaţii paraclinice, prin intermediul contractelor încheiate cu furnizorii de servicii paraclinice, în limita valorilor de contract. Excepţie fac investigaţiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultaţiilor de prevenţie efectuate asiguraţilor din lista proprie cu vârsta de peste 40 de ani, care pot fi acordate de furnizorii de servicii paraclinice şi peste valoarea de contract, în limita fondurilor alocate asistenţei medicale din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţi paraclinice”, a transmis, marţi, CNAS.

Sursa citată a precizat că, în situaţia în care fondurile alocate de casa de asigurări de sănătate au fost epuizate la momentul în care asiguratul solicită acordarea serviciilor recomandate, acesta va beneficia de investigaţii, urmând ca furnizorul să primească ulterior contravaloarea lor, peste valoarea de contract, prin încheierea unui act adiţional, în baza documentelor care justifică acordarea investigaţiilor recomandate de medicul de familie pentru evaluarea stării de sănătate a asiguratului asimptomatic cu vârsta de peste 40 de ani

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Niciun furnizor de servicii paraclinice nu poate refuza acordarea investigaţiilor recomandate de medicul de familie în cadrul consultaţiei de prevenţie pentru asiguratul din lista proprie cu vârsta de peste 40 de ani, pe motiv că s-au epuizat fondurile. Îi încurajez pe toţi cei care întâmpină astfel de probleme să sesizeze casele de asigurări de sănătate pentru remedierea unor astfel de situaţii”, a declarat Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS.

Până la tipărirea formularului de bilet de trimitere pentru investigaţii paraclinice în noul format, care va fi implementat nu mai târziu de data de 30 septembrie 2021, în cadrul consultaţiilor de prevenţie acordate pentru orice categorie de vârstă medicul de familie va completa forma actuală a biletului de trimitere pentru investigaţii.

Potrivit CNAS, în titlul biletului de trimitere, medicul de familie va tăia cu o linie sintagma: ”a căror contravaloare se suportă de către furnizorii de servicii medicale paraclinice – analize medicale de laborator aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate”.

”Prevenţia este o componentă extrem de importantă a sistemului de sănătate, căreia trebuie să îi acordăm o mai mare atenţie pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. Prevenirea îmbolnăvirilor şi depistarea unor afecţiuni în faze incipiente mai uşor de tratat aduce beneficii majore. Pacienţii vor avea şanse mai mari de recuperare, iar costurile vor fi mai mici. Noile reglementări reprezintă doar primii paşi pentru întărirea prevenţiei. Consultările pentru viitorul Contract-cadru, prin care dorim să introducem noi măsuri în această direcţie, vor demara în scurt timp, astfel încât să putem lua cele mai bune decizii pentru sănătatea populaţiei”, a mai declarat Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.