Cincizeci şi unu de copii, majoritatea de etnie romă, din comuna Satchinez şi satul aparţinător Bărăteaz, judeţul Timiş, au fost vaccinaţi împotriva rujeolei, în cadrul unei campanii de informare şi vaccinare a Prefecturii Timiş, în colaborare cu alte instituţii din domeniul medical şi social.
Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Timiş, marţi a avut loc o acţiune în cadrul campaniei de informare şi vaccinare împotriva rujeolei în localităţi din judeţul Timiş, fiind vizate în primul rând localităţi cu comunităţi mai mari de copii de etnie romă nevaccinaţi.
”La acţiunea desfăşurată azi în comuna Satchinez (şi localitatea aparţinătoare Bărăteaz) au participat subprefectul Daniel Cristian Franţescu, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Timiş, ai Direcţiei Judeţene de Evidenţa Populaţiei, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, ai Salvaţi Copiii România”, se arată în comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit sursei citate, 51 de copii au fost vaccinaţi în cadrul acestei campanii.
Acţiunea va continua joi în localităţile Saravale şi Periam şi luni în satul Măguri, din judeţul Timiş.
Din septembrie 2016, de la declanşarea epidemiei de rujeolă, au fost înregistrate 32 de decese, astfel: opt în judeţul Timiş, şase în judeţul Arad, şapte în judeţul Dolj, trei în Caraş-Severin şi câte un caz în Bucureşti şi în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi şi, Mureş.
De la declanşarea epidemiei, rujeola s-a extins în 41 de judeţe. Cele mai afectate judeţe, cu peste o mie de cazuri de rujeolă fiecare, sunt Timiş, Caraş-Severin şi Arad.
Ministerul Sănătăţii a început în luna iulie o campanie de vaccinare împotriva rujeolei, cu implicarea autorităţilor locale, care au primit termen o săptămână pentru a face evaluări şi a descoperi comunităţile cu acces dificil la servicii medicale sau în care nu există medic de familie şi unde procentul de copii vaccinaţi este mai scăzut.
Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.