Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că numărul elevilor consideraţi "de top" a crescut de la aproximativ 123.000 în anul 2020 la peste 750.000 în anul 2021, atunci când s-a făcut şcoală online, în acest context ministrul considerând că "ne furăm căciula". "În momentul de faţă un sfert din elevii României iau bursă de merit, nu mai sunt 53%, sunt doar un sfert, 25%, unu din patru. Este ruşinos să pretinzi că un sistem de educaţie ca cel din România, cu atât de multe probleme, are toţi aceşti elevi de geniu. (...) Imediat ce se vor lovi de un examen real, precum cel de Evaluare Naţională sau de Bacalaureat, toate aceste iluzii se vor prăbuşi", susţine ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Întrebat cum arată lucrurile în învăţământ după doi ani de pandemie, ministrul Educaţiei a declarat că acestea arată "trist".
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Dacă ne luăm după note, totul este minunat. Oricât de mult ne-am dori noi, în România nu putem să spunem că avem 53% din elevii României care sunt geniu, care sunt elevi de top, 53%, fie şi numai pentru faptul că în anul 2020, care a fost afectat mai puţin de criza sanitară numărul celor care erau încadraţi la categoria de top a fost 123.000. Anul imediat următor, când am intrat puternic în online, am crescut de la 123.000 la 754.000. Deci rezultatele sunt deformate. Dacă ne luăm după rezultate, am depăşit şi Statele Unite, şi Marea Britanie, şi Germania şi Franţa, toate la un loc la număr de... Asta încerc să spun, chiar dacă ştiu foarte bine că nu e deloc popular, o expresie mai puţin academică, ne furăm căciula şi o să plătim din greu acest lucru. (...) Este ruşinos... deja în momentul de faţă un sfert din elevii României iau bursă de merit, nu mai sunt 53%, sunt doar un sfert, 25%, unu din patru. Este ruşinos să pretinzi că un sistem de educaţie ca cel din România, cu atât de multe probleme, are toţi aceşti elevi de geniu. (...) Imediat ce se vor lovi de un examen real, precum cel de Evaluare Naţională sau de Bacalaureat, toate aceste iluzii se vor prăbuşi. Prefer să se supere pe mine înainte decât să se supere în momentul acestor examene naţionale”, a declarat Sorin Cîmpeanu, marţi seară, la B1 Tv.
 
Ministrul a explicat faptul că în prezent România are 347.000 de elevi cu medii de peste 9,50, în timp ce în anul 2020 numărul elevilor cu medii de peste 8,50 a fost de trei ori mai mic, respectiv 123.000 de elevi. Cei care au peste 8,50 medie pot accesa alte tipuri de bursă, în unele cazuri mai mare decât cea de merit.
 
El consideră că elevii nu pot fi făcuţi vinovaţi pentru că au obţinut note mari, dar vina nu poate cădea în sarcina profesorilor care nu au ştiut, pe perioada predării online, cine răspundea în spatele ecranului computerului.
 
Sorin Cîmpeanu a susţinut că încearcă să îşi explice de ce unii elevi ar dori o bursă de merit care anul trecut a fost de 100 de lei şi nu aplică pentru burse de studiu, care sunt în cuantum de 150 de lei.
 
El a precizat că există şase tipuri de burse pentru care elevii pot aplica şi că "nu trebuie să se înghesuie toţi pe această bursă de merit".
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.