Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că Guvernul a adoptat, joi după-amiază, o hotărâre prin care se alocă peste 500 de milioane de euro pentru măsuri care au ca scop reducerea abandonului şcolar. Conform ministrului, pragul maxim privind acest fenomen în anul 2020 a fost depăşit cu 25% faţă de ţinta pe care România şi-a propus-o, iar rata de abandon şcolar este în creştere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Cred că niciunul dintre obiectivele din PNRR nu se poate realiza în absenţa educaţiei. Hotărârea de Guvern adoptată astăzi este extrem de importantă, pentru că vizează un obiectiv major al proiectului România Educată: reducerea abandonului şcolar. În condiţiile în care România şi-a propus pentru anul 2020 atingerea unui prag maxim de 11,3% abandon şcolar, prag pe care, din păcate, nu l-a atins, pentru că rata de părăsire a şcolii în anul 2020 a fost de 15,6%, reducerea abandonului şcolar este un element esenţial, acum atât mai mult, cu cât, urmare a crizei sanitare, acest fenomen de abandon şcolar înregistrează tendinţe de creştere în loc să înregistreze, aşa cum ne-am asumat, scăderi ale cifrelor care şi aşa sunt foarte mari”, a declarat Sorin Cîmpeanu, joi, după şedinţa de Guvern.
 
În mediul rural, rata de abandon şcolar a fost de 26%. 
 
Ministrul a precizat că pentru implementarea actului normativ a fost alocată suma de 543 de milioane de euro, în cadrul unei componente nerambursabile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
 
Potrivit lui Cîmpeanu, programul naţional de reducere a abandonului şcolar "va trebui implementat cât mai rapid posibil".
 
Acesta a menţionat că există la nivel naţional 3.235 de şcoli de nivel primar şi gimnazial identificate ca fiind eligibile ca având cel mai mare risc de abandon şcolar, fiind vorba în general despre şcoli din mediul rural, cu un număr redus de elevi. Dintre acestea, la începutul anului viitor vor fi selectate cel puţin 2.500 de şcoli cu risc de abandon şcolar foarte ridicat, iar până în luna martie minimum 750 de şcoli dintre cele 2.500 selectate în prima fază vor primi finanţare şi vor demara un program integrat care asigură granturi în valoare de până la 200.000 de euro pentru fiecare şcoală în vedere reducerii abandonului şcolar. 
 
"Este vorba de intervenţii nu numai din perspectiva acţiunilor remediale, din perspectiva oferiri unor oportunităţi care ar fi în premieră pentru şcolile în mediul rural - este vorba de acces prin platforme online la predarea făcută de cei mai buni profesori din România - se pot acorda şi forme de sprijin material; este vorba de achiziţia de material sportiv de echipamente IT, de multe alte lucruri care lipsesc celor din mediul rural şi care ar putea să-i determine să nu părăsească şcoala”, a precizat ministrul. 
 
În acelaşi timp, 45.000 de cadre didactice vor fi formate din perspectiva abandonului şcolar, a mai spus Cîmpeanu. 
 
Sorin Cîmpeanu a precizat că, joi seară, a fost trimis către Monitorul Oficial, spre publicare, un Ordin de ministru privind implementarea Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educaţie (MATE).
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.