Echipa Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş” din Timişoara împreună cu Fundaţia de Ajutor Medical Profilaxis, sub coordonarea doctorului Virgil Musta, au realizat, în premieră, un chestionar online ce permite evaluarea riscului îmbolnăvirii cu SARS COV 2. Chestionarul poate fi completat în aproximativ 4 minute, iar la final este stabilit un punctaj care indică riscul de contagiune sau pericolul unei evoluţii negative în caz de contagiune cu noul coronavirus. Totodată, persoana care a completat formularul primeşte câteva recomandări standard.
În cadrul
chestionarului, cei care completează, sunt întrebaţi dacă au avut contact cu rude sau cunoscuţi depistaţi pozitiv cu COVID - 19 şi dacă în ultimele 14 zile prezintă anumite simptome. De asemenea, sunt întrebaţi câţi colegi de serviciu au, dacă suferă de anumite boli cronice, dacă merg cu regularitate la consulturi medicale sau dacă folosesc măşti de protecţie în afara serviciului. O altă întrebare se referă la vaccinul antigripal, dar şi despre îngrijorările privind pandemia de coronavirus. Totodată, cei care completează acest formular trebuie să răspundă şi cum a evoluat greutatea lor corporală în perioada de izolare.
După trimiterea acestui formular, informaţiile sunt analizate în câteva secunde, iar răspunsul, dar şi recomandările de urmat sunt trimise pe adresa de email a persoanei care a completat datele din chestionar. Analiza rapidă permite, în acelaşi timp, stabilirea unui punctaj care indică riscul de contagiune sau pericolul unei evoluţii negative în caz de contagiune cu noul coronavirus. Totodată, persoana care a completat formularul primeşte câteva recomandări standard de respectare a măsurilor de protecţie şi/sau de autoizolare, în funcţie de răspunsurile date la întrebările din chestionar.
“Încercăm prin acest chestionar online să îi ajutam pe oameni, să le recomandăm ce au de făcut, să stabilim, în urma răspunsurilor date de cei care completează formularul, cât de mare este riscul de infecţie. Putem afla dacă persoana are o forma asimptomatică de boală sau poate dezvolta o formă gravă, severă. Vorbim în aceste zile de o transmitere comunitară, aşa că fiecare dintre noi, dacă nu respectăm normele minime de protecţie, putem să devenim victime ale noului coronavirus”, spune medicul Virgil Musta, seful Secţiei de Boli Infecţioase 2 din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Victor Babeş” din Timişoara.
500 dintre participanţii, care vor obţine punctaj indicând un risc crescut de contagiune sau evoluţie nevaforabilă în caz de infectare cu COVID-19, vor intra într-un program personalizat de consilere pâna la sfirşitul anului 2020, realizat sub coordonarea medicului Virgil Musta.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.