Cei şapte curatori desemnaţi de Primăria Timişoara să gestioneze din partea municipalităţii programul cultural pentru anul 2023, când Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii, au modificat întreg programul din dosarul de candidatură al Timişoarei pentru acest titlu.
"Peste 70% din programul inclus în dosarul de candidatură este consolidat. Radiografia a fost realizată alături de operatorii culturali incluşi în proiect în perioada candidaturii (2015-2016), iar demersul respectă atât obiectivele strategice din dosarul de candidatură, cât şi cerinţele recente legate de contextul sanitar actual. Versiunea actualizată cuprinde şi o serie de proiecte noi, incluse în program pe baza mai multor criterii obiective: operatori culturali care au dezvoltat proiecte ulterior selecţiei titlului, în conformitate cu viziunea artistică a proiectului, câştigători în cadrul a cel puţin două sesiuni de finanţare şi să fi demonstrat consecvenţă şi un program coerent pe parcursul mai multor ani. Acest exerciţiu de actualizare şi consolidare a programului cultural reprezintă un plan strategic de activare a gazdelor şi a partenerilor acestora, pentru a pune în aplicare viziunea unui program cultural inovator în 2023, adaptat la noul context. Datele din prezenta analiză au relevat faptul că esenţa programului cultural, pus la încercare de pandemia care a afectat întreaga lume în ultimii doi ani, nu este afectată – însumat, mai mult de 70% dintre proiectele înscrise în dosarul de candidatură fie se situează deja pe un traseu coerent, fie pot fi reactivate prin efortul operatorilor culturali şi al Echipei Curatoriale”, transmite Primăria Timişoara, marţi, într-un comunicat de presă.
Evenimente
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De-a lungul acestui demers, municipalitatea i-a ţinut la curent atât pe reprezentanţii Consiliului Judeţean Timiş, cât şi pe cei ai Ministerului Culturii cu privire la stadiul dezvoltării proiectelor incluse în dosarul de candidatură, o primă schiţă a acestei analize fiind definitivată în decembrie şi transmisă acestora, ca document de lucru, la începutul acestui an.
Potrivit noului program, vor fi expoziţii de anvergură internaţională, expoziţii derulate în realitatea virtuală, spectacole de arte performative în cartierele timişorene şi întreg Banatul, colaborări între artişti locali şi artişti internaţionali.
"Versiunea actuală a programului consolidat conţine o serie bogată de proiecte culturale reunite sub umbrela artelor spectacolului, artelor vizuale, educaţiei culturale şi patrimoniului cultural: de la proiecte expoziţionale de anvergură internaţională la expoziţii folosind tehnologia multimedia şi realitatea virtuală. Programul cultural constituie o însumare a unei multitudini de voci şi naraţiuni: de la spectacole plănuite pentru marile scene ale celor trei teatre timişorene (Naţional, German şi Maghiar) sau ale Operei şi Filarmonicii, la o serie de formate participative, intervenţii şi spaţii deschise în cartiere, unde oamenii pot lucra împreună pentru binele comun în reţele de acţiune, încredere şi solidaritate care se pot dezvolta în timp în adevărate comunităţi de cartier. Spectacolele de arte performative (dans contemporan, circ şi teatru) în spaţii deschise reprezintă o parte consistentă a programului actualizat şi consolidat, acestea fiind atât o modalitate de exprimare şi de eliberare a emoţiilor, cât şi un instrument puternic de coeziune socială, proprietate colectivă şi legături între generaţii.
Programul actualizat nu se reduce la popularea spaţiilor centrale şi periferice timişorene cu evenimente, ci este extins în mai multe localităţi din judeţ şi oraşele din regiune (Reşiţa, Arad, Lugoj, Gărâna, Oraviţa ş.a.)”, se mai arată în comunicat.
În Timişoara mai funcţionează şi Asociaţia TM2023, care se ocupă de programul cultural pentru anul în care Timişoara va deveni Capitală Europeană a Culturii. De atfel, această asociaţie este cea monitorizată de Comisia Europeană, dar şi cea care primeşte finanţare din partea Guvernului României.
Centrul de Proiecte al Primăriei Timişoara este o organizaţie înfiinţată de primarul Dominic Fritz, pentru a se ocupa, în paralel, de programul pentru anul 2023, anul în care Timişoara este Capitală Europeană a Culturii.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.