Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, miercuri, că s-a încheiat etapa de recrutare de militari rezervişti desfăşurată în perioada 10iulie-18 august, cel mai mare număr de recrutări fiind în judeţul Vrancea, 402 posturi, în timp ce în Sibiu s-au prezentat la recrutare doar două persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cele mai multe posturi de soldaţi şi gradaţi rezervişti, din cele 2.200 disponibile, au fost ocupate în Vrancea, 402, judeţ urmat de Bistriţa-Năsăud (392), Vaslui (265), Constanţa (247) şi Cluj (168).

Cele mai puţine s-au ocupat în Sibiu-2, Alba-5, Hunedoara-5, Ialomiţa-6 şi Tulcea-7. În Bucureşti 164 de persoane au fost recrutate pentru posturile de militari rezervişti.

”Sunt eligibili, pentru această etapă, cetăţenii români care îndeplinesc criteriile de recrutare stabilite prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M. 25/2017 şi care au domiciliul doar pe raza acestor judeţe. Structurile responsabile pentru activitatea de recrutare sunt centrele militare zonale, judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, pentru care sunt prevăzute posturi”, precizează Ministerul Apărării Naţionale.

Soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari, recrutaţi în baza Legii nr. 270/2015,reprezintă o categorie de personal militar în rezervă distinctă faţă de cea a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, care sunt recrutaţi în baza Legii nr. 384/2006 şi fac parte din rândul personalului militar în activitate.

„Legea rezervistului voluntar este în vigoare de la 1 ianuarie 2017, ea reprezintă un răspuns de adaptare la realităţile societăţii româneşti de astăzi şi are ca obiectiv asigurarea de personal cu pregătire militară adecvată, în contextul în care, de mai mulţi ani, în România serviciul militar nu mai este obligatoriu”, a afirmat, pe 9 iulie, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu.

Cele 2.200 de posturi pentru gradaţi şi soldaţi rezervişti voluntari în 24 de judeţe şi în municipiul Bucureşti au fost disponibile doar pentru anul 2017.

„Vreau să vă precizez că legea prevede criterii specifice de recrutare, respectiv criterii diferenţiate pe categorii de personal arme – specialităţi militare similare cu cele prevăzute pentru candidaţii pentru profesia de militar în activitate, anumite bareme militare şi psihologice specifice rezerviştilor voluntari, mai permisive decât cele pentru cei activi şi un criteriu de diferenţiere pe categorii de personal pentru cei recrutaţi din rândul cetăţenilor fără pregătire militară (...) Anul acesta nu avem recrutări pentru ofiţeri”, a completat Ţuţuianu.

Ministrul Apărării Naţionale a  precizat că „raporturile de serviciu dintre rezerviştii voluntari şi MApN se stabilesc pe bază de contract, primul contract este pe o perioadă de patru ani, iar următoarele pe o perioadă de maximum trei ani”.

„În perioadele în care nu participă la instruire sau la misiuni în cadrul structurilor în care sunt încadraţi, sunt în continuare declaraţi în sistemul public de pensii, sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi în sistemul asigurărilor de şomaj şi beneficiază lunar de o remuneraţie în cuantum de 10% din suma reprezentând solda în funcţie pentru care sunt încadraţi conform contractului încheiat şi solda gradului deţinut”, a adăugat el.

Ministrul a mai spus că procesul de recrutare are loc la centrele militare judeţene, unde candidaţii trebuie să prezinte „actul de identitate în original şi copie, certificatul de cazier judiciar eliberat cu maximum şase luni înainte de data depunerii, acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie, permisul de conducere în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară şi livretul militar în original şi copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervişti”.

„E prima dată (când se face o selecţie a rezerviştilor voluntari – n.r.), legea e adoptată în 2015, după aproape doi ani de zile, iată că se pune în aplicare şi urmăreşte să asigure personal militar calificat, în condiţiile în care nu mai avem stagiu militar obligatoriu”, a conchis Adrian Ţuţuianu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.