Cartel Alfa transmite, miercuri, că susţine impozitarea prograsivă care ar avantaja majoritatea contribuabililor. Sindicaliştii afirmă că, în România, sistemul fiscal este neperformant, depăşit şi inechitabil, iar statul eşuează în misiunea sa constituţională de a asigura bunăstare cetăţenilor săi.
Cartel Alfa a transmis, miercuri, că cetăţeanul este principalul contribuabil la bugetul de stat.
”Aproape jumătate din buget e formată din contribuţiile sociale şi impozitul pe salariu (34,8%, respectiv 7,5%), iar dacă adăugăm taxele pe consum (TVA, accize) - plătite indirect tot de cetăţeni - atunci constatăm că trei sferturi din veniturile bugetare sunt asigurate de cetăţeni şi în principal de lucrători. Propunerile privind un nou sistem fiscal în România trebuie dezbătute cât mai larg, cu cetăţenii şi reprezentanţii acestora”, au transmis sindicaliştii.
Potrivit acestora, un sistem de taxare echitabil este una dintre revendicările majore de-a lungul anilor.
”CNS Cartel ALFA este singura organizaţie care s-a opus în 2005 introducerii cotei unice de impozitare şi principala noastră cerinţă este repartizarea sarcinii fiscale echilibrat între cetăţean şi capital. Mai concret, scăderea fiscalităţii pe muncă şi creşterea taxării capitalului şi averilor”, au mai transmis sindicaliştii.
Aceştia susţin că impozitul progresiv avantajează majoritatea contribuabililor
”Fiecare menţiune a impozitului progresiv stârneşte un val de reacţii media prin care suntem alertaţi că acest tip de impozit este nociv pentru oamenii harnici şi virtuoşi. În realitate, din aplicarea unor trepte de impozitare echilibrate, ar avea de câştigat majoritatea cetăţenilor cu venituri mici şi medii. Este adevărat că cei care câştigă mult şi foarte mult vor trebui să returneze societăţii puţin mai mult, dar acesta este sigurul mod de a reduce inechităţile din ce în ce mai indecente din societatea românească”, au mai transmis sindicaliştii.
Aceştia exemplifică ce ar însemna introducerea unui sistem de impozitare progresiv în cinci trepte:
- Impozit 0% pentru veniturile brute de până la 3.000 lei
- Impozit 10% la ce depăşeşte 3.000 lei (partea de venit în intervalul 3.000 lei şi 8.000 lei brut)
- Impozit 16% la ce depăşeşte 8.000 lei (partea de venit între 8.000 lei şi 15.000 lei brut)
- Impozit 25% la ce depăşeşte 15.000 lei (partea de venit între 15.000 lei şi 25.000 lei brut)
- Impozit 40% pentru partea de venit de depăşeşte 25.000 lei brut
”O astfel de impozitare ar creşte cu aproximativ 200 de lei veniturile lunare nete al tuturor celor care au un venit brut de până la 8.000 lei, deci cu certitudine ar lăsa mai mulţi bani în buzunar la peste 80% din cetăţenii români cu venituri impozabile. Mai mult, toţi cei care câştigă un venit mediu lunar sub 14.000 lei brut nu ar avea de pierdut. Cei care vor plăti într-adevăr mai mult ar fi cei care câştigă peste această sumă. Desigur, sunt multe elemente de luat în calcul la stabilirea unor cote de impozitare progresivă, iar sistemul de evidenţă pe baza declaraţiei de impozit global nu este simplu, nici pentru cetăţean, nici pentru stat”, au mai transmis sindicaliştii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.