Cartel Alfa a transmis, vineri, premierului Florin Cîţu, că Legea 174/2020 stipulează clar că la calcularea salariului minim pe economie trebuie să se ţină, în mod principal, cont de coşul minim de consum. Sndicaliştii atrag atenţia că salariul minim este de 281 euro pe lună, în timp ce costul vieţii este de 572 euro pe lună.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Guvernul continuă politica precarităţii. Îi ţinem pe lucrători pe salarii mici, menţinem salariul minim pe economie la un nivel jos, blocăm negocierile colective, iar apoi le vorbim doar de creştere economică. De creşterea economică se bucură însă doar cei puţini, doar oamenii capitalului. Omul cu un venit scăzut este silit să aleagă între a plăti facturile şi a asigura mâncarea necesară familiei”, au transmis, vineri, sindicaliştii Cartel Alfa.

Potrivit acestora, lucrătorii români primesc o pondere mult mai mică din PIB la creea căruia contribuie: 38% din PIB revine muncii, mult mai puţin faţă restul UE unde, ïn medie, 47,8% din PIB revine remuneraţiei lucrătorilor;

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Totuşi, zilele trecute prim-ministrul a zis că ar trebui să legăm salariul minim de productivitate, nu de coşul minim. Reamintim acestuia că exista Legea 174/2020, în care spune clar că la calcularea salariului minim pe economie trebuie să se ţină, în mod principal, cont de coşul minim de consum. Salariul minim este de doar 281 EUR pe lună, în timp ce costul vieţii este de 572 EUR pe lună. Dacă vorbim de productivitate, trebuie să ţinem cont că nivelul productivităţii în România este ridicat, în timp ce salariile au rămas cu mult în urmă. Productivitatea muncii este de 65% din media UE, dar salariile lucrătorilor români sunt doar 28% din media UE”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia fac referire la o directivă pe salariul minim, discutată la nivel european, care ar asigura subzistenţa oamenilor.

”Totuşi, politicienii capitalului din România au fost foarte îngrijoraţi de această directivă, şi au anunţat obiecţii faţă de acesta. Pentru aceştia, important este să avem mână de lucru ieftină, nu bunăstarea poporului. Trebuie să reamintim prim-ministrului că în România nu doar companii, multinaţionale şi directori trăiesc. Aici se regăsesc oamenii muncii care au clădit tot ceea ce avem, oamenii, care în proporţie de 25%, câştigă salariul minim pe economie”, au mai transmis sindicaliştii.

Sindicaliştii Cartel Alfa au transmis, luni, că salariul minim trebuie calculat în funcţie de coşul minim de consum lunar.

”Lunar, un român are nevoie în medie de 2.818 lei net pentru un trai decent. Salariul minim este aproape jumătate din acea valoare”, au transmis atunci sindicaliştii.

Premierul Florin Cîţu a afirmat, miercuri, că salariul minim sau orice alt vent ar trebui legat de productivitate, nu de valoarea coşului e consum, aşa cum cer sindicaliştii.

”Asta este ceea ce se întâmplă în economie şi aşa funcţionează peste tot în lume”, afirmă premierul.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.