Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în colaborare cu Parchetul Militar Timişoara, a organizat şi desfăşurat o campanie de investigaţii arheologice în municipiul Caransebeş, judeţul Caraş-Severin, la presupuse gropi comune sau individuale ale unor opozanţi anticomunişti. În curtea Cercului MIlitar din oraş au fost descoperite două schelete umane, dar şi resturi scheletice de la alte două persoane.
Potrivit unui comunicat de presă de miercuri, al IICCMER, cercetarea de teren a urmărit verificarea unor informaţii potrivit cărora, în curtea unui imobil din oraş, ar exista mai multe gropi individuale şi comune unde se presupune că au fost înhumaţi mai mulţi opozanţi anticomunişti, care au fost omorâţi în anchetele Securităţii sau au fost executaţi prin împuşcare în urma unor sentinţe judecătoreşti.
”În luna august 2017 la institut s-a primit o petiţie din partea unei persoane originare din municipiul Caransebeş, care ne-a adus la cunoştinţă faptul că în cursul anul 1977, în calitatea ce o avea atunci de arheolog la Muzeul de Istorie din oraş, a fost martor ocular la descoperirea câtorva schelete umane care, după inventarul funerar găsit asupra lor, se puteau data cronologic în perioada anilor 50 ai secolului trecut. Scheletele au fost descoperite în curtea clădirii care atunci adăpostea Casa Armatei din oraş, astăzi Cercul Militar, cu prilejul săpăturilor la fundaţia unui bloc cu destinaţie de cămin pentru cadrele militare”, se arată în comunicat.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Clădirea unde astăzi funcţionează Cercul Militar, situată pe strada Nicolae Bălcescu la nr. 5, a fost construită în anul 1885 cu destinaţie de liceu pentru fete. Începând din anul 1944 ea a fost trecută în administrarea Armatei.
”După informaţiile pe care le avem a,ici şi-a avut sediul, timp de câţiva ani, Comandamentul Unic Teritorial Timiş, o structură militarizată a Securităţii comuniste, înfiinţată în ianuarie 1949, care a coordonat toate acţiunile represive îndreptate împotriva grupărilor de partizani anticomunişti din zona Banatului”, se mai arată în comunicat.
În apropiere, într-o clădire situată pe strada Horia, până prin anul 1959 s-a aflat sediul Securităţii din Caransebeş, astăzi imobilul aflându-se în proprietate particulară.
”Prin sediul Securităţii şi prin penitenciarul din Caransebeş au trecut foarte mulţi partizani anticomunişti şi sprijinitori ai acestora din grupurile de rezistenţă bănăţene, care au fost capturaţi, arestaţi şi torturaţi aici, unii fiind dispăruţi fără urmă până în ziua de astăzi. În unitatea carcerală au avut loc mai multe execuţii prin împuşcare a unor partizani condamnaţi la moarte prin sentinţe judecătoreşti. Conform unor mărturii, unele execuţii au fost făcute chiar în curtea Cercului Militar de astăzi, cadavrele fiind îngropate undeva în zonă. Una dintre execuţiile petrecute în acest spaţiu a avut loc în 12 august 1953, când au fost împuşcaţi partizanii Victor Curescu, Gheorghe Balica şi Iancu Baderca pentru apartenenţă la organizaţia colonelului Ion Uţă”, mai arată sursa citată.
Intervenţia arheologică a avut loc în zona blocului – cămin, în apropierea fundaţiei.
”În apropiere de gardul spre fostul penitenciar, s-au descoperit două schelete umane, dispuse în linie pe direcţia est-vest, unul la adâncimea de -1,65 m, având membrele inferioare orientate spre răsărit, iar celălalt la adâncimea de -1,23 m, având picioarele spre apus. Din păcate, cele două schelete au fost deranjate parţial în părţile lor superioare de o groapă contemporană în care se aflau resturi de materiale de construcţie folosite la ridicarea blocului. Această situaţie a făcut ca stratigrafia orizontală să fie compromisă şi să nu putem face precizarea exactă dacă este vorba de o groapă comună de înhumare sau de două gropi individuale suprapuse parţial”, se mai arată în comunicat.
Cei doi defuncţi nu au fost depuşi în sicrie şi sunt lipsiţi de resturi provenite din vestimentaţie.
”În pământ s-au mai găsit însă fragmente scheletice provenite de la alţi doi defuncţi, despre care deocamdată nu putem spune că ar fi într-o relaţie directă cu cele două schelete descoperite in situ. Deocamdată, în actualul stadiu al cercetării, nu avem indicii certe care să arate că este vorba neapărat despre oameni executaţi prin împuşcare sau ucişi prin alte metode de Securitate, însă împrejurările, mărturiile şi unele documente din fondul arhivistic al fostei Securităţi ne fac să credem că lucrurile ar fi aşa”, mai arată sursa citată.
IICCMER a depus şi o sesizare la Parchetul Militar Teritorial Timişoara, care a deschis în acest caz un dosar de cercetare penală.
Cazul fiind unul de o complexitate deosebită, în directă conlucrare cu Parchetul Militar, urmează ca cercetările din teren să fie reluate şi continuate prin verificarea până la epuizare a tuturor spaţiilor libere în care se mai poate interveni astăzi prin săpătură.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.