Consilierii generali bucureşteni dezbat şi votează, joi, un proiect de Hotărâre prin care sunt actualizate costurile de întreţinere pentru persoanele internate in căminul de vârstnici „Academician Nicolae Cajal”. Conform proiectului, costul pentru întreţinerea unui beneficiar porneşte de la puţin peste 5000 de lei şi ajunge la peste 8400 de lei lunar, în funcţie de gradul de dependenţă al persoanei aflate în îngrijire. Conform proiectului, sumele propuse spre aprobare sunt mai mari decât nivelul minim stabilit prin Hotărâre de Guvern în cursul anului trecut.
Conform proiectului de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar şi a contribuţiei de întreţinere pentru beneficiarii Căminului pentru persoane vârstnice al Municipiului Bucureşti „Acad. Nicolae Cajal” aflat in subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Sociali a MunicipiuIui Bucureşti, costul mediu lunar pentru beneficiarii aşezământului va fi cuprins între 5065 de lei şi 8442 de lei pentru fiecare beneficiar, costurile crescând în funcţie de gradul de dependenţă al persoanei internate.
Conform propunerii supuse votului consilierilor generali, sumele propuse sunt: 8442 lei/beneficiar/lună pentru persoanele încadrate în gradele de dependenţă IA, IB, IC; 6754 lei/beneficiar/lună pentru persoanele încadrate in gradele de dependenţă IIA, IIB, llC şi 5065 lei/beneficiar/luna pentru persoanele încadrate în gradele de dependenţă IIIA, IIIB.
Sumele propuse sunt peste standardul de cost, respectiv nivelul minim, în cazul căminelor pentru persoane vârstnice, standard stabilit prin H.G. nr. 1253/2022, conform căreia costurile variază de la 3633 lei/beneficiar/lună pentru persoanele mai puţin dependente şi ajung la 7041 de lei/beneficiar/lună în cazul persoane cu grad ridicat de dependenţă.
Conform art. 25 al Legii nr. 17/2000, persoanele vârstnice care au venituri şi sunt îngrijite în cămin datorează contribuţia lunară de întreţinere în cuantum de până la 60% din valoarea veniturilor personale lunare, fără a se depăşi costul mediu lunar de întreţinere aprobat pentru fiecare cămin. Pentru vârstnicii care nu pot achita integral contribuţia de întreţinere, diferenţa până la concurenţa valorii se va plăti de către susţinătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în cămine, dacă realizează venit lunar pe membru de familie în cuantum mai mare decât valoarea netă a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii.
Anul trecut, în căminul de vârstnici al municipalităţii au fost internaţi 51 de beneficiari, dintre care 17 cu grad scăzut de dependenţă şi 22 cu cel mai ridicat grad de dependenţă.
În 2022, căminul a raportat cheltuieli cu salariile personalului angajat în cuantum de 1.635.276 lei, cheltuieli pentru hrană în valoare de 433.226 lei, în timp ce suma de 2.294.503 lei a fost folosită la capitolul ”alte cheltuieli”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.