Spitalul AKH din Viena a reziliat unilateral contractul prin care erau realizate intervenţii de transplant pulmonar românilor înscrişi pe listă, ceea ce este ilegal, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, susţinând că acum se caută soluţii pentru aceşti pacienţi la Praga şi în Germania. El a mai spus că este nemulţumit de modul în care Agenţia Naţională de Transplant (ANT) gestionează această criză şi că va lua măsuri.
Ministrul Sănătăţii, prezent la instalarea noului preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a spus că, potrivit protocolului, spitalul din Austria nu avea dreptul să denunţe unilateral acest contract.
"Problemele pentru transplantul de plămâni nu se rezolvă de pe o zi pe alta. Urmează să avem o întălnire pe această temă cu toţi specialiştii şi cu reprezentanţii ANT, şi voi avea o întâlnire si cu primarul Capitalei. Conform protocolului, clinica din Austria nu avea dreptul să denunţe unilateral acest protocol. Practic, toată comunicarea trebuia făcută prin Eurotransplant şi am avut o discuţie cu preşedintele ANT, care mi-a spus că va face un demers către Eurotransplant ca să avem un răspuns oficial. În acelaşi timp, noi suntem în contact şi cu celelalte centre care fac transplant din Praga şi Germania, dar nu pot să dau un răspuns până nu vorbesc cu dânşii. Timpii de aşteptare sunt destul de mari pentru transplant, dar noi vom depune toate eforturile pntru deblocare", a spus Bodog.
CITEȘTE ȘI Zota: Un număr de 35 de români au făcut transplant de plămân la AKH din Viena în ultimul deceniuÎntrebat dacă ANT nu ar fi trebuit să aibă minimum două centre în care românii să facă transplant pulmonar, ministrul a răspuns pozitiv. "Da, trebuia să fie contract cu două centre. Domniile lor au început demersurile, s-a mai întâmplat anul trecut, când clinica de la Viena a blocat transplantul. Această blocare unilaterală eu zic că este în afara legii", a mai spus Bodog.
Întrebat dacă este mulţumit de modul în care ANT gestionează această criză, ministrul a spus că nu şi că va analiza şi va lua măsuri.
Ministrul a precizat că scrisoarea de la Viena privind rezilierea contractului pentru transplant pulmonar a sosoit pe mail vineri.
"Am primit o scrisoare pe mail vineri, în care se spunea că, din cauza faptului că a scăzut capacitatea centrului, pacienţii din România nu vor mai fi primiţi la tratament. Imediat am luat legătura cu preşedintele ANT şi a spus că va apela la Eurotransplant. O situaţie similară a vut loc şi anul trecut. Ei spun că este legat strict de spaţiu, au făcut şi o structură de chirurgie vasculară şi spaţiul este redus. Dar, noi am dat plămâni la Viena", a mai spus Bodog.
La rândul său, Victor Zota, de la Agenţia Naţională de Transplant, a spus că pe listă sunt cinci români care ar fi urmat să fie operaţi la Vinea.
"Sunt cinci pacienţi înscrişi pe listă pentru transplant pulmonar la AKH. De restrângerea activităţii clinicii de la AKH sunt afectaţi şi bolnavi din alte ţări", a adăugat Zota.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, declara, joi, că va aproba începerea programului de transplant pulmonar în România atunci când va fi convins că o astfel de intervenţie poate fi făcută în condiţii de siguranţă pentru pacienţi, el arătând că în prezent la Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală, singurul acreditat pentru astfel de intervenţii, nu există niciun specialist care să fi făcut vreodată transplant în mod independent, iar acesta este un fapt de care trebuie să ţină cont.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.