Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, marţi, referitor la posibilitatea ca medicii să fie sancţionaţi dacă promovează antivaccinarea, că nu crede că un medic are dreptul să facă propagandă antivaccin, mai ales că sunt dovezi că foarte multe boli au fost eradicate prin vaccinare, iar din cauza scăderii vaccinării, s-a ajuns la o epidemie de rujeolă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Aşa cum am spus că un părinte responsabil trebuie să îşi vaccineze copiii, cred că un medic responsabil trebuie să recunoască valorile cercetării medicale şi trebuie să le respecte şi să le promoveze. Eu nu cred că un medic are dreptul să facă propagandă împotriva vaccinului, având în vedere faptul că există dovezi, există foarte multe boli care au fost eradicate prin vaccin, iar în momentul de faţă suntem în plină epidemie de rujeolă”, a spus ministrul Florian Bodog, întrebat despre articolul din proiectul Legii vaccinării care prevede că un medic care face promovare antivaccin ar putea fi sancţionat de Colegiul Medicilor.

Ministrul Sănătăţii a precizat că săptămâna viitoare ar putea avea loc o dezbatere publică a  proiectului Legii vaccinării, pentru că au fost solicitări în acest sens.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Întrebat cum ar putea fi sancţionaţi medicii care fac propagandă antivaccin, ministrul a spus că în forma actuală a proiectului Legii vaccinării nu există un capitol de sancţiuni, dar acestea ar putea fi adăugate după discuţiile cu Colegiul Medicilor, cu medicii  şi cu societatea civilă.

"În urma dezbaterilor, vom introduce şi un astfel de capitol. Dacă nu se va ajunge la un consens în urma dezbaterilor, legea oricum va fi citită în Guvern, după care va fi trimisă în Parlament, unde colegii din comisiile de specialitate, de sănătate publică din Senat şi din Camera Deputaţilor, pot aduce amendamente”, a precizat Bodog.

Ministrul Sănătăţii a spus, în interviul acordat agenţiei News.ro, că, după ce a pus în dezbatere proiectul Legii vaccinării, a primit multe mesaje care "nu te lasă să dormi noaptea”, cu "urări de bine” pentru copiii săi, dar că îşi asumă această lege pentru că are convingerea că vaccinarea este singura metodă de a preveni bolile grave.

Florian Bodog a subliniat că imunizarea nu se face cu forţa, că nu vor fi adunaţi părinţii "cu arcanul” să vină cu copiii la vaccinare şi nici nu vor fi poliţişti care îi vor încătuşa pe cei care refuză vaccinarea, dar trebuie asumată responsabilitatea deciziei.

Ministrul a susţinut că nu poţi interzice unui copil să intre în şcoală pentru că nu este vaccinat, pentru că educaţia este un drept care trebuie respectat.

"Nu facem vaccinare cu forţa, nu adunăm copiii cu arcanul sau părinţii cu arcanul ca să-şi aducă copiii la vaccinare. Copiii, când vin la vaccinare, sunt consultaţi de către medicul de familie. Medicul de familie cunoaşte istoricul copilului, în anumite situaţii poate contraindica sau amâna vaccinarea. Procesul de vaccinare nu este un proces de a constrânge pe cineva. Copilul vine, este investigat, este consultat, se recomandă vaccinul, părintele copilului poate să refuze, poate să pună întrebări”, a declarat ministrul Florian Bodog, în interviul pentru agenţia de presă News.ro.

Ministrul a arătat că spune cu toată convingerea că un copil nu poate fi privat de vaccinare, dar că respectă decizia părinţilor care nu doresc să-şi vaccineze copiii, însă aceştia trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru consecinţele acestei decizii.

Bodog a adăugat că proiectul Legii vaccinării, care a produs multe controverse, a fost pus în dezbatere publică pentru a da posibilitatea să fie perfecţionat.

"Mie mi-ar plăcea să fie unanim acceptată. Dacă majoritatea populaţiei României acceptă forma de lege care va ieşi, şi eu cred că va ieşi o lege bună, atunci vom avea grupuri tehnice de lucru la fiecare judeţ, care vor putea informa părinţii, care vor discuta cu părinţii. Nu vom avea poliţişti care vor încătuşa părinţii, aşa cum a apărut în media. Ştiu, aceste lucruri se vând, sunt ştiri, dar cred cu tărie că mass-media trebuie să fie alături de Ministerul Sănătăţii. Nu alături de mine, nu contează cine este ministrul Sănătăţii. Eu mi-am asumat acest lucru, de a scoate legea în dezbatere publică, mi-am asumat tot ceea ce primesc prin mesaje şi pe Facebook, şi pe toate canalele posibile. Mi-am asumat şi îmi asum acest lucru, pentru că eu cred cu tărie că singura metodă de a preveni aceste boli grave este vaccinarea. Şi cred că este important ca toţi copiii României să aibă acces la vaccin”, a mai spus Florian Bodog.

Înscrierea copiilor într-o colectivitate se va face numai după prezentarea documentelor care atestă că au fost făcute vaccinurile obligatorii, iar părinţii îşi asumă în scris refuzul vaccinării, potrivit proiectului Legii vaccinării, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Proiectul prevede, de asemenea, că în cazul în care părinţii refuză vaccinarea copilului, pot fi sesizate instituţiile abilitate "privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei".

Iniţiatorii legii spun că scopul acesteia nu este acela de a-i sancţiona pe părinţii sau pe reprezentanţii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora şi asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. Astfel, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinţilor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.