Liberalizarea pieţei gazelor din România a avut impact negativ, nefiind făcută cu o pregătire prealabilă a condiţiilor pentru asigurarea unui mediu corespunzător şi transparent pentru operatori şi consumatori, astfel că preţurile au crescut într-o noapte cu aproape 27 la sută, spun reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS), în contextul în care în Camera Deputaţilor se află în prezent în dezbatere proiectul de lege pentru aprobarea OUG 64/2016 pentru modificarea şi completarea legii energiei electrice şi gazelor naturale 123/2012.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Totodată, începând cu 1 aprilie 2017 România a liberalizat preţul de achiziţie al gazelor din producţie internă, în relaţia între producător şi furnizori, până în 2021 liberalizarea va viza şi preţul gazului pentru consumatorii casnici. În acest context, în apărarea intereselor consumatorilor, dar şi a salariaţilor din sectorul energetic am început monitorizarea impactului creat de procesul de liberalizare, având în vedere şi modul în care autorităţile publice au pregătit acest proces”, spun reprezentanţii BNS.

Aceştia consideră că liberalizarea pieţei gazelor ar fi trebuit făcută cu o pregătire prealabilă a condiţiilor care să asigure un mediu competitiv şi transparent pentru operatori şi pentru consumatori.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„OUG 64/2016 a reprezentat un pas în acest sens, însă insuficient. Propunerile de modificare a OUG 64/2016, iniţiate de membrii Comisiei pentru Industrie şi Servicii din Camera Deputaţiilor, considerăm că vor putea contribui la transparentizarea şi maturizarea pieţei energiei. Ca urmare, solicităm tuturor partidelor parlamentare să susţină aprobarea proiectului de lege pentru aprobarea OUG 64/2016, cu propunerile de modificare şi completare aprobate de Comisie”, mai spun ei.

BNS consideră că liberalizarea preţurilor trebuie să se realizeze prin respectarea cel puţin a condiţiilor: garantarea dreptului consumatorilor de a-şi alege liber furnizorul, funcţionarea unui cadru transparent şi nediscriminatoriu de tranzacţionare a gazelor naturale şi implementare unor măsuri de sprijin pentru clienţii vulnerabili.

Sindicalişii susţin că nerespectarea condiţiilor date, împreună cu lipsa de fermitate în acţiunile autorităţilor publice, a dus la un impact negativ, astfel că preţurile au crescut într-o noapte cu 24 la sută.

În 2012, România a aprobat primul calendar de liberalizare a preţului gazelor din producţia internă. Preţul gazelor era cu aproape 16 la sută mai mic decât media UE 28.

La sfârşitul anului 2016 preţul gazelor pentru consumatorii casnici, raportat în acelaşi mod, era în România cu 4,5 la sută peste media UE 28, România înregistrând cea mai mare creştere a preţului la gaze pentru consumatorii casnici, potrivit BNS.

„În ciuda reducerii consumului, gospodăriile s-au confruntat cu creşteri ale valorii facturilor la gaze. Cheltuielile medii lunare pe o gospodărie pentru plata gazelor erau la finalul anului 2016 cu 15% mai mari faţă de perioada similară din 2015. În mediul urban această creştere a fost chiar de 18%. Aceste evoluţii au fost înregistrate în condiţiile în care liberalizarea preţurilor nu s-a finalizat pentru consumatorul casnic, ajustarea preţurilor fiind distribuită uniform până în 2021”, spun reprezentanţii BNS.

Ei declară că până la sfârşitul anului este aplicabilă obligaţia ca producătorii de gaze naturale să încheie contractea pe pieţele centralizate din România.

„Această prevedere legală nu a fost însă respectată, ceea ce a afectat transparenţa tranzacţiilor pe piaţa gazelor”, afirmă Blocul Naţional Sindical, care spune că doar aproximativ 10 la sută din volumul de gaze naturale tranzacţionate a trecut prin pieţele centralizate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.