O echipă de la Departamentul Tehnic - Laboratoare al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a verificat felul în care funcţiona bisturiul electric de la Spitalul Clinic Colţea unde un medic a reclamat că a fost electrocutat, concluzia fiind că aparatul funcţiona corespunzător însă spitalul nu a făcut instructajul personalului şi nu a desemnat o persoană care să verifice funcţionarea dispozitivelor medicale.
Verificările făcute de specialiştii ANMDM au stabilit că echipamentul de electrochirurgie pe bază de curenţi de înaltă frecvenţă GN300 era funcţional şi se încadra în limitele prevăzute în specificaţiile tehnice ale producătorului, specificaţii care se încadrează în standardele aplicabile unor astfel de dispozitive, arată oficialii instituţiei.
„Cordonul de legătură dintre portelectrod şi echipamentul de electrochirurgie cu curenţi de înaltă frecvenţă era secţionat la îmbinarea cu portelectrodul, fără însă a se constata topirea izolaţiei cablului şi nici a se simţi miros de arsură electrică. De menţionat este faptul că accesoriile implicate în incident au fost accesorii reutilizabile, aparţinând spitalului”, arată Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În urma verificărilor făcute de ANMDM, spitalul nu a putut să facă dovada că personalul medical fusese instruit despre felul în care se foloseşte un astfel de dispozitiv medical şi nici nu era vreo persoană desemnată să facă o verificare vizuală a integrităţii echipamentelor şi testarea dinaintea utilizării.
Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 a deschis un dosar în cazul privind medicii şi pacientul care s-ar fi electrocutat cu un electrocauter la Spitalul Colţea din Capitală, fiind făcute cercetări in rem pentru neluarea şi nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă.
Medicul chirurg Marian Stamate a reclamat, la finalul lunii iulie, că s-a electrocutat la un electrocauter, în timpul unei operaţii, fiind afectat atât el şi pacientul, cât şi doctorul rezident. Ulterior, medicul a anunţat că va da spitalul în judecată.
Marian Stamate spunea că, în urma incidentului, a fost internat la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Colţea, alături de pacient, fiind monitorizaţi cardiologic şi neurologic.
”În cursul unei operaţii oncologice, pentru un cancer de limbă, a apărut o flacără la cablul de la electrocauter şi m-am electrocutat atât eu, cât şi pacientul", a spus medicul, precizând că medicul rezident care lua parte la operaţie a suferit arsuri minore la o mână.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.