Un bebeluş care s-a născut prematur, la Slatina, având 900 de grame când a venit pe lume, şi care a fost transferat la Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara, a fost vizitat de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Pintea şi un consilier al său au povestit că au dat telefoane pentru ca bebeluşul să ajungă la spitalul din Timişoara, întrucât nu erau locuri la terapie intensivă în alte maternităţi.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a vizitat, miercuri seară, Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara, a ţinut să vadă şi un pacient de doar două luni, un bebeluş născut prematur, având atunci 900 de grame.
Copilul s-a născut la Slatina şi nicio maternitate din ţară nu l-a putut primi din lipsă de locuri. I s-a găsit, totuşi, un loc la unitatea medicală din Timişoara, după intervenţia ministrului Sănătăţii şi a consilierei acesteia Mihaela Tănase.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"A fost un caz mai deosebit. Nu era loc în acel moment la Terapie Intensivă prematuri şi atunci am făcut noi pe dispecerii şi a fost adus la Timişoara. Are deja două luni şi jumătate de când e aici şi de la 900 de grame astăzi are 2,2 kilograme", a spus ministrul Sănătăţii.
Pintea a cerut periodic raportări despre acest copil.
"Povestea este cam la fel ca de fiecare dată când se solicită ajutorul. Ne-am emoţionat, ne-am mobilizat, copilul a ajuns de la Slatina la Timişoara. Am luat o decizie, ca în fiecare zi să primesc un raport despre acest copil şi să ştim starea lui. Ne-am bucurat atunci când am aflat că a stat zece minute fără mască şi a respirat singur, că a crescut zece grame, când a mâncat primii 6 ml de lapte", a spus Mihaela Tănase, consilier al ministrului Sănătăţii.
Sorina Pintea a povestit cum a ajuns să se preocupe de acest caz.
"Sunt momente când nu se respectă traseul procedural şi oamenii intră în panică şi sună pe ministru. Există maternităţi în ţară care nu pot trata aceşti bebeluşi, maternităţi de gradul II. Regulamentul spune că ei se transferă în centre care pot să trateze aceşti copii. Nu s-a respectat procedura, lumea a intrat în panică, au intervenit la minister şi atunci am început noi să dăm telefoane, noi am intervenit, ştiind că este o cursă contra cronometru. Copilul era foarte, foarte grav. Este vorba despre un prematur, care necesita transferul într-o instituţie de grad superior. Există nişte reguli şi proceduri pe care le vom relua, pentru că nu se respectă. Ca sancţiuni, de dat afară e foarte greu. Sancţiuni putem să dăm. În astfel de situaţii nu asta contează, ci conştientizarea celor care trebuie să găsească soluţii, să se gândească la pacient. Ca de obicei, atunci când nu se rezolvă, se ajunge la ministrul Sănătăţii, dar pentru că ministrul nu poate să sune în fiecare minut, am delegat o consilieră, care este aici cu mine şi care a dezvoltat o relaţie emoţională cu acel bebeluş, informându-se în fiecare zi de starea lui. Colega mea a adus hăinuţe", a explicat Pintea.
Medicii de la Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara sunt precauţi când vine vorba despre externarea bebeluşului.
"Încă e mult prea repede să ne pronunţăm legat de externare. Dacă are 2,2 kilograme nu înseamnă că e în siguranţă. Prematurii sunt foarte fragili", a precizat Ovidiu Adam, directorul Spitalului de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.