Managerul Institutului ”Marius Nasta” din Capitală, medicul Beatrice Mahler, a vorbit despre nevoia de reformă în sănătate şi a precizat că, după părerea sa, unitatea medicală pe care o conduce ar trebui să aibă anul viitor un buget dublu, faţă de acest an. Mahler s-a referit şi la greutatea cu care se pot face angajări de noi medici şi asistente medicale.
Beatrice Mahler a precizat, luni seară, la Prima News TV, că ”adevăraţii oropsiţi” sunt pacienţii care, deşi plătesc asigurări de sănătate, au de aşteptat după o programare, din cauza personaţului medical insuficient.
”Din păcate, pe lângă noi, cei care lucrăm în sistemul de sănătate, adevăraţii oropsiţi sunt pacienţii. Pentru că cei care plătesc asigurări de sănătate stau într-o lungă aşteptare la programarea la un serviciu medical pentru că avem puţin personal medical, la condiţiile hoteliere din spitale care şi ele, în multe spitale, lasă de dorit. Ca să nu mai vorbim de ceea ce înseamnă asistenţa medicală la nivel naţional, pentru că sunt specialităţi deficitare, pentru că asistenţa medicală care presupune înaltă performanţă se realizează doar în câteva oraşe din România”, a declarat Mahler.
Beatrice Mahler a adăugat că speră ca Institutul ”Marius Nasta” să fie beneficiarul unor fonduri europene.
”În acest moment, Institutul «Marius Nasta» a depus un proiect pentru a limita infecţiile nosocomiale, o problemă pe care noi o tratăm cu maximă seriozitate, să vedem dacă vom câştiga acest proiect. Şi suntem pe acea listă iniţială de 49 de spitale, lucrăm să depunem un proiect să vedem dacă suntem printre cele 20 de spitale eligibile”, a precizat Mahler.
Medicul a explicat şi că angajările din sănătate se fac greoi.
”E nevoie de adaptare a tipului de asistenţă medicală, pentru că vorbim de personal medical pe care îl oferim în 2022 cu aceeaşi grilă din 2010, cu nişte proceduri de angajare dificile şi lungi, dacă vorbim de medici, minim 3 luni durează să angajezi un medic în sistemul de sănătate sau în Institutul «Marius Nasta», asta în condiţiile în care toate avizările, care sunt 12 la număr, pentru a scoate postul la concurs - este extrem de birocratic. La fel este şi în cazul asistentelor medicale, sigur, timpul este mai scurt, dar pe lângă asta, în 2022 nu putem asigura asistenţă multidisciplinară pacientului”, a spus managerul de la ”Marius Nasta”.
Întrebată câţi bani în plus ar trebui să primească Institutul ”Marius Nasta” pentru a funcţiona bine, Mahler a precizat că ar fi nevoie de un buget dublu faţă de cel din acest an.
”Din punctul meu de vedere, ar trebui să fie dublu bugetul Institutului, dar partea mai tristă este că încă nu ştim cum vom putea să încheiem un contract cu CAS, sunt nişte norme publicate, însă tarifele propuse nu ajung nici pe departe de a asigura necesităţile unui caz tratat în spital şi nu mă refer la cazurile simple, mă refer la cazurile complexe. Cred că sistemul medical are nevoie de o reformă. Dacă e să mă refer doar la paturile de tuberculoză, pentru că este situaţia pe care o cunosc cât de cât bine, tuberculoza are un număr de cazuri în scădere, deşi suntem pe primele locuri în Europa încă. Se poate oferi asistenţă pacientului cu tuberculoză şi în laborator, ceea ce este un pas uriaş făcut de România, dar numărul de paturi al pacientului cu tuberculoză este acelaşi. E nevoie de o reducere a numărului de paturi, iar personalul din aceste zone să fie direcţionat în alte zone sau servicii pe care pacientul din România le solicită. Atunci când vorbim de o gestionare corectă a banilor, cred că nu este nevoie să ne uităm cât primim, ci ce facem cu ei şi către cine merg aceşti bani şi cât sunt de eficace utilizaţi”, a mai precizat Beatrice Mahler.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.