Un bărbat care a determinat-o pe secretara unei facultăţi de ştiinţe politice, administrative şi ale comunicării să îi elibereze o adeverinţă de absolvent al specializării Administraţie publică, deşi promovase doar o probă, şi-a recunoscut fapta, fiind condamnat la zece luni de închisoare cu suspendare. El folosise adeverinţa şi încă un act pentru a se angaja la o instituţie publică. La rândul său, secretara a primit o pedeapsă similară, după ce a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii.
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu doi inculpaţi, a anunţat, luni, Parchetul General.
Acordul semnat de primul inculpat vizează recunoaşterea săvârşirii, în formă continuată, a infracţiunilor de instigare la fals intelectual (2 acte materiale) şi uz de fals (2 acte materiale).
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în cursul anului 2018, primul inculpat a determinat secretara unei facultăţi de ştiinţe politice, administrative şi ale comunicării să-i întocmească şi să-i elibereze o adeverinţă ce atesta faptul că este absolvent al respectivei facultăţi, domeniul Ştiinţe Administrative, specializarea Administraţie Publică, curs de zi, promoţia 2009, fără examen de licenţă, având promovată (doar) proba ”Evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate” urmare a prezentării la licenţă în sesiunea februarie 2016. Totodată, a determinat-o pe aceasta să elibereze o adeverinţă emisă aparent de Rectoratul universităţii în cadrul căreia funcţionează facultatea respectivă, ce atesta calitatea de absolvent, cu studii efectuate în perioada 2006-2009 şi prezentarea acestuia la examenul de licenţă în sesiunea iulie 2018, pe care l-ar fi promovat. Adeverinţa conţinea şi precizările cu ”înlocuieşte diploma de licenţă şi este valabilă un an de la data eliberării” şi ”conferă titularului aceleaşi drepturi legale ca diplomă de licenţă”.", arată procurorii.
În cursul anului 2018, el a folosit cele două adeverinţe atunci când a solicitat angajarea sa în cadrul unei instituţii publice, inducând astfel în eroare instituţia care l-a încadrat, începând cu 1 octombrie 2018, în această calitate.
În urma acordului de vinovăţie încheiat, bărbatului i se aplică pedeapsa de 10 luni închisoare, la care se adaugă pedeapsa de 200 de zile – amendă, stabilită la un cuantum de 50 lei/ zi-amendă, adică suma de 10.000 de lei.
"De asemenea, ca pedeapsă complementară i se interzice inculpatului exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a sentinţei, iar ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a sentinţei şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale", precizează sursa citată.
Totodată, s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de supraveghere de 2 ani. Pe durata termenului de încercare inculpatul va fi obligat să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională şi va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile.
Acordul semnat cu cea de-a doua persoană inculpată în cauză - secretara facultăţii - a vizat recunoaşterea săvârşirii, în formă continuată, a infracţiunilor de fals intelectual (2 acte materiale) şi uz de fals (2 acte materiale), reţinându-se că aceasta, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, a întocmit şi eliberat primului inculpat cele două adeverinţe pe care acesta le-a utilizat la angajarea sa.
Ea a primit o pedeapsă de 10 luni închisoare, la care se adaugă pedeapsa de 200 de zile - amendă, stabilită la un cuantum de 30 lei/ zi-amendă, adică suma de 6.000 de lei. De asemenea, i se interzice ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a desfăşura activitate de secretariat în cadrul vreunei unităţi de învăţământ, pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a sentinţei, iar ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a desfăşura activitate de secretariat în cadrul vreunei unităţi de învăţământ, de la rămânerea definitivă a sentinţei şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.
De asemenea, s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, stabilindu-se un termen de supraveghere de 2 ani. Pe durata termenului de încercare inculpata va fi obligată să urmeze uncurs de pregătire şcolară ori de calificare profesională şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile.
Totodată, s-a dispus anularea tuturor înscrisurilor falsificate, reţinute ca acte materiale ale infracţiunii de fals intelectual, respectiv a celor două adeverinţe.
Dosarul cu actele de urmărire penală şi cele două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise Judecătoriei Cluj-Napoca.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.