Viceprimarul Aurelian Bădulescu afirmă că decizia Biroului Electoral al Municipiului Bucureşti este una "de partizanat politic, într-o manieră nepermisă de legiuitor" şi că, în materie electorală audiovizuală, ”Consiliul Naţional al Audiovizualului este autoritate cu plenitudine competenţă în materie de reglementare şi sancţionare".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Decizia Biroului Electoral al Municipiului Bucureşti reprezintă o decizie de partizanat politic, într-o manieră nepermisă de legiuitor. O entitate electorală jurisdicţională nu poate intra în sfera de compentenţă a altor autorităţi publice cu atribuţii de control în materie electorală doar pentru a satisface necesităţile stringente ale unui candidat politic. Este de subliniat că, în materie electorala audiovizuală, Consiliul Naţional al Audiovizualului este autoritate cu plenitudine competenţă în materie de reglementare şi sancţionare, acesta fiind şi motivul pentru care emite  decizii speciale pentru alegeri, cu putere de lege", a transmis, vineri seară, viceprimarul Bădulescu.
 
El a menţionat că, potrivit art 10 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, Consiliul Naţional al Audiovizualului este autoritate unică de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale. Având în vedere dubla calitate a Consiliului Naţional al Audiovizualului, de garant al interesului public şi de autoritate unică de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale,  C.N.A. a emis Decizia nr. 475 din 18 august 2020 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2020. Prin urmare, doar CNA se poate pronunţa cu privire la potenţialul caracterul electoral al unui spot difuzat prin intermediul tv/ radio, a subliniat Bădulescu.
 
"Faţă de aceste elemente, transpare în mod evident caracterul ilicit al actului decizional adoptat de Biroul Electoral al Municipiului Bucureşti, cu încălcarea normelor imperative aplicabile", a încheiat viceprimarul.

Biroul Electoral al Circumscripţiei Electorale a Municipiului Bucureşti (BEM) a admis, vineri, plângerea depusă de Alianţa USR-PLUS, prin cei doi copreşedinţi USR-PLUS Bucureşti, Claudiu Năsui şi Vlad Voiculescu, împotriva Gabrielei Firea, Primăriei Generale a Capitalei şi împotriva PSD pentru încălcarea regulilor de desfăşurare a campaniei electorale, potrivit unui comunicat de presă al Alianţei. Astfel, BEM a admis faptul că Gabriela Firea şi-a făcut publicitate, în plină campanie electorală, prin utilizarea unor mijloace de promovare mascată şi indirectă în mass-media audiovizuală.

"Alianţa USR-PLUS a dovedit faptul că Gabriela Firea şi-a făcut publicitate mascată, în plină campanie electorală, pe banii Primăriei Generale a Capitalei, în afara bugetului de campanie, adică pe banii bucureştenilor, iar decizia BEM vine să confirme acest lucru”, au transmis reprezentanţii Alianţei într-un comunicat de presă.
 
Sursa citată a spus că prin admiterea plângerii Alianţei, BEM dă câştig de cauză USR PLUS şi confirmă desfăşurarea unei campanii electorale ilegale, prin intermediul autorităţii publice, cu încălcarea tuturor obligaţiilor de neutralitate şi echidistanţă care le revin acestora. Prin urmare, spoturile publicitare targetate în perioada campaniei electorale, din bugetul public, au fost declarate ilegale.
 
"Chiar dacă acest lucru se întâmplă cu o zi înainte de finalizarea campaniei electorale pentru alegerile locale de duminică, avem încredere că această decizie va reprezenta o dovadă în plus pentru cei nehotărâţi că trebuie să iasă în număr cât mai mare la vot dacă îşi doresc o altfel de administraţie şi o altfel de politică”, a conchis sursa menţionată.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.