Instituţia Avocatul Poporului a anunţat că numărul consilierilor şcolari în unităţile de învăţământ este unul foarte mic, de 2.196 de consilieri, menţionând că în acest caz nu se poate vorbi de o asistenţă psiho-pedagogică la un nivel optim.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Cornelia Cor de la Avocatul Poporului a prezentat joi, într-o conferinţă de presă concluziile raportului special privind impactului pandemiei de COVID-19 asupra sănătăţii mintale a copiilor.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ea a precizat că o problemă menţionată în acest raport este şi numărul mic de consilieri şcolari. 
 
„O altă problemă care a mai fost menţionată în raportul nostru este legată de numărul mic de consilieri şcolari. Chiar dacă în anul 2020 prin legea 133 s-a modificat Legea Educaţiei Naţionale, iar noua prevedere spune aşa că unui post de consilier şcolar îi este alocat un număr de 600 de elevi, respectiv un număr maxim de 300 de preşcolari, în cabinetul de asistenţă psiho-pedagogică, respectiv în cabinetul inter-şcolar de asistenţă psiho-pedagogică, realitatea este total diferită. Un consilier şcolar ajunge să aibă şi să gestioneze cel puţin o mie de copii. În aceeaşi lege întâlnim o altă contradicţie la articol 262 alineatul 7, ni se spune norma didactică corespunzătoare unui consilier şcolar în cabinetul de asistenţă psiho-pedagogică, respectiv în cabinetul inter-şcolar de asistenţă psiho-pedagogică, este de 500 de elevi, respectiv 500 de elevi şi preşcolari sau 300 de preşcolari”, a afirmat Cornelia Cor.
 
Aceasta a menţionat că în anul şcolar 2019/2020 au activat în cadrul unităţilor de învăţământ 2.196 de consilieri şcolari.
 
„Ministerul Educaţiei ne-a comunicat că în anul şcolar 2019/2020 au activat în cadrul unităţilor de învăţământ un număr de 2.196 de consilieri şcolari, un număr care este foarte mic, în aceste condiţii neputându-se vorbi de o asistenţă psiho-pedagogică la nivel optim şi nu putem vorbi de relevanţă în activitatea de orientare şcolară, numărul copiilor alocaţi unui consilier şcolar fiind foarte mare”, a explicat Cornelia Cor. 
 
Cor a mai precizat că într-un studiu realizat de 12 ţări, media este una de  250-500 de elevi alocaţi unui consilier şcolar, cel mai bun standard fiind dat de Croaţia care la 180 de elevi are doi consilieri şcolari, iar în cazul şcolilor cu peste 500 de elevi sunt asiguraţi patru consilieri şcolari.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.