Avocatul Poporului a solicitat şefului Poliţiei Sibiu măsuri prentru prevenirea sinuciderilor în arest, prin consilierea psihologică a deţinuţilor, examinarea posibilităţii cazării a cel puţin două persoane în cameră şi supravegherea corespunzătoare a camerelor, după ce un cetăţean austriac s-a sinucis anul trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Avocatul Poporului informează, luni, că a emis o recomandare către şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Sibiu, în care solicită asigurarea supravegherii corespunzătoare a camerelor unde sunt cazate persoanele aflate în starea de arest preventiv, pentru a preveni actele de suicid.

Recomandarea a fost emisă în urma unei anchete declanşate după sinuciderea unui cetăţean austriac în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Sibiu, arestat preventiv pentru violarea a două fete din Agnita. Acesta a fost găsit spânzurat în celulă, în 3 septembrie 2015, în poziţia culcat.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În urma anchetei, Avocatul Poporului a constatat că, la data emiterii mandatului de arestare pe numele său, cetăţeanul austriac a solicitat să nu fie cazat într-o cameră cu fumători, precizând că este nefumător. Astfel, el a fost cazat în camera 3, unde uterior a fost adus un alt deţinut care s-a declarat nefumător.

Peste câteva zile, în 15 iulie 2015, cetăţeanul austriac a solicitat în scris să fie lăsat singur în cameră, motivând: ”Sunt un om bătrân şi nu vreau să fiu jignit de alţi arestaţi dacă află de fapta mea”. Avocatul său a spus atunci că, dacă nu este lăsat singur în cameră, clientul său va intra în refuz de hrană. Colegul de celulă al cetăţeanului austriac a fost mutat în altă cameră, în 29 iulie 2015. 

În perioada încarcerării în arestul IPJ Sibiu, cetăţeanul austriac a păstrat legătura telefonic cu apărătorul său din Austria, cu cel din România (care l-a şi vizitat) şi cu o prietenă din Austria. El a fost găsit decedat, în camera sa, în 3 septembrie 2015.

În urma verificărilor făcute, Avocatul Poporului a constatat că, pe perioada nopţii, supravegherea arestaţilor se făcea prin intermediul vizetei şi monitorului.

Conform conducerii arestului, cetăţeanul austriac a avut o conduită civilizată, se încadra în programul zilnic şi respecta regulamentul de ordine interioară, iar faţă de lucrătorii din arest avea un comportament respectuos, nedorind să fie implicat în vreun eveniment. Nu a dat semne că ar fi într-o stare de depresie care să-l conducă la sinucidere, pentru a se considera necesară consilierea psihologică a acestuia.

În urma anchetei, Avocatul Poporului a solicitat şefului IPJ Sibiu dispunerea mai multor măsuri pentru prevenirea actelor de suicid, respectiv consilierea psihologică a persoanelor aflate în custodia Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă în cursul procesului penal, examinarea posibilităţii cazării a cel puţin două persoane în cameră, având în vedere dispoziţiile art. 5 alin. (2) din Regulamentul MAI aprobat prin ordinul Ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 988/2005, potrivit cărora, “pentru prevenirea unor evenimente negative, în fiecare cameră sunt cazate obligatoriu minimum două persoane” şi sunt adoptate măsuri pentru asigurarea unei supravegheri corespunzătoare a camerelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.