Răzvan Doseanu, avocatul femeii din Satu Mare al cărei bebeluş a murit la scurt timp după naştere, afirmă că nou-născutul avea capul zdrobit, iar acest lucru reiese din raportul medico-legal. Pe de altă parte, managerul Spitalului Judeţean Satu Mare, Ioan Adrian Marc, susţine că bebeluşul ar fi putut avea o afecţiune foarte rară.
Avocatul Răzvan Doseanu a declarat, miercuri seară, la Medika TV, că a fost finalizat raportul de expertiză în cazul bebeluşului de la Satu Mare care a murit la scurt timp după naştere.
Evenimente
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Este finalizat raportul de expertiză necroptică, care din punctul meu de vedere are nişte concluzii clare: moartea minorului a fost violentă. Ea s-a datorat şocului hipovolemic, consecinţă a fracturării complexe de boltă de craniu cu hematom epicranian masiv şi hematom subdural. Cu ocazia autopsiei medico-legale se constată leziuni traumatice la nivelul extremităţii cefalice, echimoză frontală, infiltrări hematice, hematom epicranian, fractură la nivelul boltei de craniu, hemoragie extradurală şi aşa mai departe. Concluzia este că leziunile au survenit în cursul naşterii şi s-au putut produce printr-un mecanism complex care include corpuri dure, de exemplu degete, instrumente obstetricale şi eventual lovire de corpuri şi suprafeţe neregulate. Astea ar fi primele concluzii pe care le avem în acest moment, raportat la bebeluşul decedat în urma naşterii de la Spitalul din Satu Mare”, a detaliat Răzvan Doseanu.
Întrebat ce susţine mama copilului, avocatul a răspuns că a fost o sarcină normală, urmărită permanent, dar că naşterea a fost una grea, personalul medical a încercat să extragă fătul cu mai multe instrumente.
”Rezultă din actele medicale că a fost o sarcină la termen, monitorizată permanent, fără niciun fel de probleme, o sarcină de 40 de săptămâni, nu s-au semnalat pe perioada monitorizării permanente niciun fel de complicaţii. Se preconiza o naştere normală. Se pare că în sala de naşteri nu se ştie exact ce s-a întâmplat, cert este că fătul nu a putut fi extras şi atunci, susţine mama, s-ar fi făcut mai multe manevre de a fi apăsată prin toate părţile, cu coatele, de mai multe persoane, de a se încerca extragerea fătului cu sau fără anumite instrumente, asta rămâne de stabilit, fiindcă lucrurile nu sunt foarte clare şi ancheta este în faza incipientă. Cert este că acel copilaş, în momentul în care a fost extras, a avut capul zdrobit”, a precizat Doseanu.
Avocatul a mai fost întrebat, de asemenea, care este pasul următor, el explicând că încă se investighează.
”De regulă, e o procedură clasică în astfel de dosare unde se investighează o ucidere din culpă pe o posibilă culpă medicală. Probabil că vor urma una sau mai multe expertize medico-legale cu experţi şi de-o parte, şi de alta. Va fi un proces complex şi de regulă astfel de procese durează foarte mult şi sunt anevoioase. Sunt indicii că acolo ar fi fost un act medical defecuos la care au concurat una sau mai multe persoane, urmează să se stabilească. Eu am mai reprezentat şi medici, în alte cauze, în actul medical mai apar şi complicaţii, uneori se şi moare, dar se pare că într-o astfel de situaţie şi în această situaţie complexă de la Satu Mare cineva sau mai multe persoane au greşit grav, zdrobind efectiv capul acelui copilaş, în momentul în care s-a încercat extragerea”, a spus Răzvan Doseanu.
De cealaltă parte, managerul Spitalului Judeţean Satu Mare, Ioan Adrian Marc, a explicat că femeia a stat în travaliu mai multe ore.
”Este o primă naştere a femeii în cauză. S-a internat în jurul orei 1 noaptea şi a fost un travaliu destul de lung, până a doua zi la ora 14.00. A fost o naştere naturală, nu a fost o naştere instrumentată sau chirurgicală. În schimb, imediat după naştere, din relatările medicilor care au asistat, am înţeles că a fost necesară o oarecare reanimare pentru că fătul a pus probleme imediat după naştere, nu ştiu care este cauza, nu pot să mă pronunţ. Ştiu doar că această reanimare a avut loc şi s-a stabilizat situaţia nou-născutului. Ulterior, din păcate, această situaţie s-a deteriorat şi, din câte am văzut că este consemnat, la aproximativ 18 ore a fost solicitat transferul spre o maternitate de gradul 3, cea din Oradea”, a precizat Marc.
Întrebat care este punctul de vedere al medicilor specialişti, Marc a spus că aceştia consideră că evoluţia proastă a bebeluşului s-ar fi putut datora unei afecţiuni rare.
”Ei nu consideră că starea care, din păcate, s-a deteriorat şi decesul care a fost constatat, în opinia lor nu se datorează unei culpe medicale. Faptul că a fost un travaliu lung, faptul că avea un scor nu foarte favorabil la naştere, cu toate acestea a dat semne de stabilizare şi evoluţie favorabilă, dar se pare că totuşi situaţia nu a decurs cum trebuia să decurgă din punctul de vedere al evoluţiei post-natale, a culminat cu transferul şi tot ce a decurs ulterior ca parcurs nefavorabil. Din informaţiile lor şi ce avem noi în analiză şi am transmis aceste informaţii către instituţiile abilitate, se consideră că această evoluţie şi reanimarea s-ar datora unei afecţiuni, din câte am înţeles, care se poate să fie foarte rară. Lucrurile încă sunt prematur de a fi concluzionate”, a spus Ioan Adrian Marc.
Mama unui bebeluş născut la Spitalul din Satu Mare în săptămâna 40 de sarcină acuză că manevrele care i-au fost aplicate în timpul naşterii au dus la decesul copilului său. Femeia susţine că a avut parte de o naştere dificilă, ea acuzând că în sala de naşteri medicii ar fi folosit metode brutale pentru a-i aduce copilul pe lume, scorul acestuia la naştere fiind unul foarte scăzut, din cauza lipsei oxigenului. A doua zi după naştere, starea bebeluşului s-ar fi agravat, iar medicii de la Satu Mare au decis să-l trimită la un spital din Oradea, unde, în urma unor analize amănunţite, medicii ar fi stabilit că bebeluşul are leziuni grave în zona capului, fracturi craniene şi hemoragie cerebrală. În cele din urmă, copilul a decedat la unitatea sanitară din Oradea. Totul s-a întâmplat la începutul lui aprilie.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.