Ministrul propus pentru Sănătate, Victor Costache, a primit aviz negativ în comisiile reunite din Parlament. În cadrul audierilor, Victor Costache a reafirmat că în week-end face operaţii la spitalul în care a lucrat înainte de a deveni ministru şi a spus că "în mod normal alegerile vor fi în toamnă”, iar intenţia Guvernului este să continue acest mandat dacă va fi validat. Costache a anunţat că pentru următorul sezon gripal, Ministerul intenţionează să achiziţioneze două milioane de doze de vaccin.
Cu 19 de voturi "împotrivă", şapte voturi favorabile şi o abţinere, ministrul propus al Sănătăţii a primit aviz negativ din partea comisiilor de resort din Parlament.
Pe parcursul audierilor, ministrul propus al Sănătăţii, Victor Costache, a reafirmat că operează în week-end în unitatea sanitară în care a lucrat înainte de a deveni membru al Guvernului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Ştiţi foarte bine, operez în week-end în spitalul în care lucram”, a afirmat Victor Costache întrebat dacă în afară de portofoliul de ministru deţine şi alte funcţii.
Unii dintre parlamentarii prezenţi la dezbateri au adus în discuţie legea privind salarizarea personalului medical care prevede discrepanţe între diverse categorii de angajaţi. Ministrul a spus că problema este una creată de PSD şi că ea poate fi rezolvată "corectând legea”.
Victor Costache a precizat că orele suplimentare efectuate de personalul medical în contextul cazurilor de coronavirus vor fi plătite de la bugetul de stat.
Pe parcursul audierilor, Victor Costache a exprimat intenţia ministerului Sănătăţii de a achiziţiona două milioane de doze de vaccin antigripal pentru sezonul următor, cu 25 la sută mai mult faţă de sezonul prezent.
Senatorul Leon Dănăilă a vorbit despre asigurări "suplimentare, complementare sau substitutive” de sănătate, spunând că în opinia sa ar fi "foarte benefic” dacă ar fi introduse asemenea asigurări.
"La sfârşitul lui martie intenţionăm să organizăm o dezbatere publică pe această temă şi vor fi speakeri din ţară şi internaţionali care să prezinte mai multe modele care ar putea fi adoptate şi la noi”, a spus Victor Costache.
Ministrul a răspuns, în replică la o propunere privind alocarea a şapte la sută din PIB pentru Sănătate, că îşi doreşte creşterea sumei alocate domeniului Sănătăţii.
Ministrul desemnat a fost întrebat inclusiv dacă susţine organizarea de alegeri anticipate.
"În mod normal alegerile vor fi în toamnă şi intenţia noastră este să continuăm acest mandat dacă vom fi validaţi”, a spus Victor Costache.
Un senator i-a cerut lui Victor Costache să îşi "sfătuiască” şefii politici "să evite expunerea României la exces de mortalitate prin alegeri anticipate”.
Audierile ministrului propus al Sănătăţii, care au durat peste două ore, au fost marcate şi de schimburi de replici între ministru şi unii dintre parlamentarii prezenţi, dar şi între membrii comisiilor.
Astfel, deputatul PSD Nicuşor Halici i-a spus lui Victor Costache: "Nu ne mai trataţi ca la grădiniţă”.
"Vă consideraţi la grădiniţă, domnul Halici? Nu înţeleg de ce creaţi fisuri între medicii care lucrează în spitalele publice şi cei care lucrează în spitalele private. În contextul în care avem o epidemie care bate la uşă şi avem nevoie de toate resursele, dumneavoastră aruncaţi cu noroi”, i-a replicat Victor Costache.
Ulterior, deputata PNL Antoneta Ioniţă i-a reproşat lui Halici că nu este membru al Comisiei de Sănătate, acesta explicând că ţine locul unui coleg, fapt prevăzut de regulamentul Camerei Deputaţilor.
"Am audiat atâţia miniştri ai PSD şi cred că audierile au durat 30 de minute. Este a treia rundă de audieri şi stăm şi întrebăm aceleaşi lucruri”, a spus Antoneta Ioniţă.
Şi deputatul Graţiela Gavrilescu s-a arătat nemulţumită de modul în care au decurs audierile. "Nici măcar preşedintele Casei, domnul Lucian Duţă, nu-şi permitea să aibă o astfel de atitudine faţă de membrii comisiei”, a afirmat Gavrilescu.
Pe parcursul audierilor, unii dintre senatorii şi deputaţii care i-au adresat întrebări ministrului propus i-au reproşat lui Victor Costache că nu a dat răspunsuri la obiect. Unul dintre cei care au atras în mod vehement atenţia ministrului propus asupra faptului că nu răspunde la întrebările adresate este fostul deţinător al portofoliului, senatorul social-democrat Florian Bodog.
De altfel, spre finalul dezbaterilor unul dintre senatori s-a arătat "complet dezamăgit” de modul în care acestea au decurs.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.