Specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) au anunţat că au început lucrările pentru salvarea Lacului Nuntaşi, care în urmă cu mai multe săptămâni a secat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
“La nici o lună după ce le-a fost cerut sprijinul, specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au început lucrările de decolmatare a canalelor care alimentează cu apă Lacul Nuntaşi din reţeaua hidrografică a deltei. Acest lac, aflat în administrarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (A.R.B.D.D.), a secat în această vară în proporţie de 95% din cauza unei perioade extrem de secetoasă", a transmis ABADL printr-un comunicat de presă.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Sursa citată a menţionat că echipele Sistemului Hidrotehnic Dunăre din cadrul Sistemului de Gospodărirea Apelor Constanţa - A.B.A.D.L. au avut rezultate încă din prima zi în care au fost făcute lucrări de excavaţie, apa a început să izvorască şi să-şi reia încet-încet cursul normal.
 
Lucrările propuse se vor realiza pe canalul care face legătura între lacurile Nuntaşi şi Istria si pe canalul ce face legătura dintre lacurile Sinoe şi Istria. 
 
"Până la începerea lucrărilor în teren au fost stabilite datele tehnice, s-a stabilit logistica necesară şi s-au făcut documentaţile în acest sens. Apoi, încă din prima zi de excavaţie apa a început să izvorască, iar din primele ore am avut porţiuni de pe canale unde putem spune că apa avea un nivel cam de 10 centimetri, dar trebuie să fim realişti şi răbdători pentru că acest lac nu se va umple cu apă peste noapte, ci este nevoie de timp şi multă muncă”, a declarat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola.
 
ABADL a precizat că pentru realizarea lucrărilor a fost necesar un trailer cu ajutorul căruia a fost transportat excavatorul cu un braţ lung de 18 metri, singurul care poate face astfel de lucrări în acea zonă, dar şi de o autoutilitară, iar pământul rezultat în urma decolmatării va fi taluzat pe marginea canalelor cu ajutorul utilajelor, pe toată lungimea lucrărilor, în condiţile în care terenul permite.
 
În 10 august, Primăria Istria a semnalat Prefecturii Constanţa că Lacul Nuntaşi este secat în proportie de 95%, iar în 12 august, la Prefectura Constanţa a avut loc o şedinţă de lucru la care au participat reprezentanţi ai A.B.A.D.L., A.R.B.D.D, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa Constanţa şi ai comunei lstria, în cadrul căreia s-a evaluat situaţia lacului şi s-au stabilit paşii următori pentru găsirea unei soluţii. 
 
Astfel, la solicitarea adiministratorului lacului - ARBDD, cercetătorii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării au fost prezenţi în teren pentru a face măsurători şi a evalua situaţia, iar datele colectate din teritoriu şi cele istorice au fost puse la dispoziţia A.B.A.D.L. pentru a stabili cea mai bună intervenţie prin care să refacă nivelul apei în Lacul Nuntaşi, dar şi care să îmbunătăţească şi să regleze circulaţia apei în lacurile învecinate, prin întreţinerea canalelor de legătură dintre acestea.
 
Lacul Nuntaşi face parte din lagunele componente ale Razelmului de Sud şi are o suprafată, conform Atlas Cadastral, de 1.050 de hectare şi un volum de 9.280 milioane de metri cubi.
 
Lacul Nuntaşi este o lagună formată într-un fost golf de natură tectonică cu un volum de concentraţie ridicată de săruri. În lac se varsă pârâul Nuntaşi, alimentarea lacului fiind din precipitaţii, dar şi din izvoare care de-a lungul timpului au condus la scăderea salinităţii apelor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.