Asociaţia Proiectul România 2030 a lansat marţi, 2 aprilie 2024, platforma online „Salvaţidemocraţia.ro”, un agregator de abateri de la regulile democratice, ce vor fi semnalate atât de Asociaţie, cât şi de alte organizaţii neguvernamentale sau mass media.
Platforma se bazează pe ”interacţiunea cu cei care, trecând peste resemnarea ce ne caracterizează în ultimul timp, doresc să semnaleze, prin intermediul formularului dedicat salvatidemocratia.ro/verifica-informatia, o abatere de la regulile democratice şi/sau o implicare malvolentă a actorilor externi în viaţă politică şi socială a României”
”Aceste acţiuni nedemocratice vor deveni baza acţiunilor ulterioare ale Asociaţiei şi partenerilor ei, care vor milita pentru schimbări legislative, procedurale sau cutumiare, în spiritul unei democraţii veritabile”, se precizează într-un comunicat oficial.
”Democraţia românească se află în declin, stare de fapt constatată, nu doar de sondajele de opinie şi rapoartele ONG-urilor şi instituţiilor internaţionale, ci resimţită din plin de către noi toţi, mai ales în acest an electoral”, a declarat Ioana Mateş, preşedintele Asociaţiei Proiectul România 2030.
”Abaterile de la democraţie s-au înmulţit exponenţial, astfel încât ne-am obişnuit, încet, cu o democraţie de formă, lipsită de fond. În contextul războiului de la graniţa României, abaterile democratice sunt alimentate şi de actori externi, întrucît o ţară lipsită de pârghiile democratice este vulnerabilă şi are o postura de descurajare puţin credibilă”, a precizat Alina Inayeh, coordonator de programe al Asociaţiei Proiectul România 2030.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.