Un asistent din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, care se ocupa de triajul pacienţilor ajunşi la Urgenţă, a fost amendat cu 500 de lei, după ce o comisie de control formată din reprezentanţi ai mai multor instituţii a constatat că nu este respectat normativul privind timpul de aşteptare al bolnavilor. Prefectul de Argeş, care a primit reclamaţii privind timpul ridicat de aşteptare din UPU, susţine că normativul privind timpul de aşteptare nu este respectat, medicii explicând că acest lucru se întâmplă din cauză că numărul doctorilor care lucrează din urgenţă este considerabil mai mic decât ar trebui, raportat la numărul de pacienţi care se prezintă în urgenţă.
Medicul Alina Martău, care lucrează în Urgenţă la Spitalul Judeţean din Piteşti, a explicat, joi seară, la Medika TV, punctul de vedere al medicilor din spital cu privire la reproşurile privind timpul mare de aşteptare de la Unitatea de Primiri Urgenţe, ea arătând că numărul medicilor este mult mai mic decât ar fi necesar.
Ea a declarat că, în urma controalelor făcute de o echipă constituită din reprezentanţi ai mai multor instituţii la Spitalul Judeţean Piteşti, un angajat al unităţii sanitare, asistent care se ocupa de triajul pacienţilor în unitatea de primiri urgenţe, a fost amendat cu 500 de lei
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Noi ne-am gândit foarte mult dacă a venit momentul, după mult timp, totuşi să răspundem şi să înţeleagă populaţia că acolo lucrează doi medici pe tură. Normativul să lucreze doi medici este la 20.000 de pacienţi pe an, or noi avem 60.000 de prezentări, ar trebui să fim cinci-şase medici pe tură, ceea ce este infernal ca doi medici să vadă un număr suplimentar de urgenţe raportat la numărul de prezentări. Noi suntem foarte puţini, asistenţi puţini, brancardieri puţini şi cred că acest lucru este în toată ţara”, a afirmat Alina Mrtău.
În aceeaşi emisiune, prefectul judeţului Argeş, Radu Perianu, a explicat că există sesizări privind timpul mare de aşteptare în Urgenţă la acest spital, iar medicii nu respectă protocolul care este valabil la nivel naţional şi care stabileşte timpii maximi de aşteptare în urgenţă.
”Inspectorii de specialitate au constatat încălcarea protocolului naţional de triaj. (...) A fost încălcarea unei norme care în alte locuri este respectată”, a explicat prefectul, menţionând că este vorba despre încălcarea timpului maxim de preluare a pacienţilor.
În replică, medicul Alina Martău afirmă că protocolul este făcut pentru un anumit normativ, iar acesta nu poate fi respectat atâta vreme cât numărul de medici este semnificativ mai mic decât cel prevăzut de normativ, prin raportare la numărul pacienţilor care se prezintă în urgenţă.
”Cred că totdeauna trebuie ascultate ambele părţi ca să poţi să tragi o concluzie bună. Cred că ar fi trebuit (ca prefectul de Argeş – n.r.) să discute şi cu medicii, să intre în Urgenţă, să vadă ce se întâmplă acolo, cum e când vin cinci ambulanţe în cinci minute cu urgenţe majore”, adaugă doctoriţa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.