Arhiepiscopul Tomisului Teodosie susţine că nu este vinovat de acuzaţiile care i se aduc, că ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene, el spunând că infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată nu au avut loc, el solicitând totodată şi revocarea controlului judiciar. Instanţa a amânâat pronunţarea pe măsura preventivă pentru data de 31 octombrie.
La Curtea de Apel Constanţa a avut loc luni, un nou termen în dosarul în care Arhipeiscopul Tomisului Teodosie este judecat pentru că ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene.
Cu acest prilej, el şi ceilalţi cinci inculpaţi din dosar au spus că nu recunosc faptele pentru care sunt judecaţi. A urmat audierea Arhiepiscopului Tomisului, care a spus în faţa instanţei că infracţiunile de care este acuzat nu au avut loc şi că este nevinovat. El a precizat că avea atribuţii de coordonare legate de problema obţinerii fondurilor europene, dar că ceilalţi inculpaţi aveau atribuţii precise în această situaţie. Mai mult, a menţionat că delegase aceste atribuţii către ceilalţi inculpaţi din acest dosar, aceştia fiind cei care au depus documentele pentru obţinerea finanţării europene.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Arhiepiscopul a amintit că suprafeţele declarate la APIA sunt reale, producţia obţinută a fost prezentată tot în mod real, existând documente justificative în această privinţă. El a menţionat că fondurile europene primite pentru Ferma 3 de la Nazarcea erau suplimentate în fiecare an cu fonduri de la Arhiepiscopiei.
Au fost audiaţi apoi şi ceilalţi cinci inculpaţi din dosar care au povestit despre relaţia directă pe care o aveau cu APIA şi cum decurgea procedura de depunere a documentaţiei pentru accesarea fondurilor europene, unii dintre ei spunând însă că nu cunoaşteau exact situaţia din teren pentru că fuseseră la ferma respectivă.
Curtea de Apel Constanţa a pus apoi în discuţie măsura controlului judiciar în privinţa Arhiepiscopului Tomisului. DNA a solicitat ca acesta să rămână în continuare sub control judiciar ca să nu influenţeze martorii care vor fi audiaţi în cadrul procesului. Arhiepiscopul Tomisului a spus instanţei că doreşte să fie înlăturată această măsură preventivă, având în vedere că au fost deja audiaţi ceilalţi inculpaţi şi că nu are cum să-I influenţeze pe aceştia.
“După ce am ascultat astăzi, multe lucruri mi-au fost necunoscute. Trebuie să mă lăsaţi să fiu liber, nu sunt vinovat cu nimic, nu am cum să influenţez în vreun fel ceilalţi inculpaţi deoarece aceştia au dat deja declaraţii”, a spus Arhiepiscopul Tomisului în faţa instanţei.
Curtea de Apel Constanţa urmează să decidă în privinţa controlului judiciar pe data de 31 octombrie.
Următorul termen în acest dosar a fost stabilit pentru 27 noiembrie, atunci când vor fi audiaţi cinci martori, printre care şi un reprezentant al APIA.
La final, Arhiepiscopul Tomisului a spus jurnaliştilor că nu ştie de ce doar el are control judiciar din acest dosar, precizând că nu a făcut niciun rău şi nu a dat nicio declaraţie falsă, iar acest lucru se va dovedi.
“Nu am înţeles de ce numai eu am avut controlul judiciar când nu am avut o răspundere directă. Sigur că nu am înţeles, dar, creştineşte, mă simt foarte bine când sunt acuzat pentru ceea ce nu am făcut, Doamne-fereşte să fi făcut, atunci eram trist, iată, am făcut un rău care se răsfrânge asupra celorlalţi. Dar ştiu că nu am făcut nici un rău şi nu am făcut nicio declaraţie falsă, se va dovedi”, a afirmat Arhiepiscopul.
El a menţionat că a văzut o instanţă interesantă în stabilirea adevărului, obiectivă şi are speranţă într-un rezultat pe măsură.
Procurorii DNA Constanţa au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
De asemenea, au mai fost trimişi în judecată, în libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu şi Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete având ca scop obţinerea pe nedrept de fonduri europene, dar şi Aurelian Ştefan, la data faptei tot mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru tentativă la aceleaşi infracţiuni.
Potrivit DNA, în perioada 2010 - 2016 Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene.
“În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 hectare), situate în zona denumită «Ferma 3» - Nazarcea (localitatea Lumina, judeţul Constanţa), având categoriile de folosinţă «vii pe rod cu struguri pentru vin»/ «vii pe rod cu struguri nobili pentru vin», în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi”, arăta DNA.
De asemenea, procurorii anticorupţie au stabilit că un alt aspect fals prezentat în declaraţiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectivele parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie pe toată durata formulării cererii şi obţinerii fondurilor.
“Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 184.610,27 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei. În anul 2016 plăţile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei”, mai precizează sursa citată.
Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.
În acest dosar a fost dispusă instituirea unor măsuri asigurătorii, respectiv poprirea conturilor IPS Teodosie, ale Arhiepiscopiei Tomisului şi Aşezământului Monahal ”Sf. Apostol Andrei”.
Totodată, fapta de luare de mită pentru care a fost cercetat iniţial Arhiepiscopul Tomisului a fost clasată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.