Arhiepiscopia Tomisului împreună cu mai multe persoane, printre care generalul Mircea Chelaru, profesorul Florian Colgeac, inventatorul Iuliean Horneţ, au depus la Tribunalul Constanţa o cerere de anulare a unei decizii luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care se interzice ca la pelerinajele religioase să participe alte persoane în afara celor care au domiciliul în localitatea unde are loc evenimentul. Avocatul Arhiepiscopiei Tomisului în acest dosar, Diana Iovanovici-Şoşoacă, a declarat vineri, pentru News.ro, că nu poate fi restrânsă libertatea religioasă şi măsura respectivă este una neconstituţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
“Printr-o ordonanţă adoptată în baza unei legi de abilitare (ordonanţă simplă), Guvernul nu poate să restrângă exerciţiul libertăţii religioase, un astfel de act fiind neconstituţional, întrucât nu îndeplineşte condiţia stipulată de art. 53 alin. (1) coroborat cu art. 73 (2) şi art. 115 (1) din Constituţie. Cu atât mai mult această restrângere nu este aplicabilă prin intermediul unei hotărâri a Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), care este instituţie aparţinând executivului. Or, dacă actul prin care se stabileşte o măsură este neconstituţional, nu mai are nici o importanţă dacă măsura, în substanţa ei, este constituţională sau nu. Actul respectiv nu va produce pur şi simplu efecte”, a afirmat Diana Iovanovici-Şoşoacă. 
Ea a precizat că aici se încadrează hotărârea Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) nr. 47/2020, hotărârea Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi nr. 35/2020 care au interzis pelerinajele legate de sărbătorile religioase, în special accesul credincioşilor pentru rugăciune la sfintele moaşte ale Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Dumitru, hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa nr. 72 care se referă şi la accesul credincioşilor pentru rugăciune la Peştera Sfântului Andrei comuna Ion Corvin. 
“Este inadmisibil să discutăm despre permisiunea tuturor cetăţenilor români, chiar şi străini de a se deplasa şi participa la concerte, evenimente culturale, cinematografe, spectacole etc în judeţul Constanţa, să se deplaseze prin orice mijloace din alte judeţe, localităţi sau alte ţări pentru a participa la aceste evenimente nediscriminatoriu, dar pentru a participa la pelerinaje de genul celui de la Peştera Sfântului Andrei, întemeietorul creştinismului în România, sărbătoare naţională instituită prin OUG 147/27.0.2020, acest lucru este interzis”, a precizat avocatul Arhiepiscopiei Tomisului. 
Diana Iovanovici-Şoşoacă a mai declarat că există o propunere de recomandare a Consiliului European că statele membre să calculeze rata incidenţei cazurilor de Covid-19 la 100.000 de locuitori şi nu la 1.000, cum se întâmplă în ţara noastră, dar şi că autonomia Bisericii Ortodoxe Române are caracter absolut în ceea ce priveşte conţinutul convingerilor religioase şi modalitatea lor de manifestare. 
“Comisia Europeană la data de 4 septembrie 2020 a emis propunere de recomandare a Consiliului European astfel încât să garanteze faptul că toate măsurile care restrâng libera circulaţie ca răspuns la pandemia Covid-19 adoptate de statele membre sunt coordonate şi comunicate clar la nivelul UE. Prin respectiva recomandare s-a solicitat ca raportarea să se facă la 100.000 de locuitori, nu la 1000. Autonomia BOR are caracter absolut în ceea ce priveşte conţinutul convingerilor religioase şi modalitatea lor de manifestare. Religia ţine de convingerile intime ale credincioşilor şi acestea nu pot fi cenzurate, modificate sau adaptate de stat. O asemenea intervenţie ar echivala cu obligarea fidelilor unei religii să adopte o alta, neconformă convingerilor lor, ceea ce ar însemna încălcarea art. 29 (1) fraza a doua din Constituţie”, a explicat Diana Iovanovici-Şoşoacă.
Tribunalul Constanţa a acordat termen în acest dosar pentru data de 4 decembrie, iar avocatul Arhiepiscopiei a cerut ca judecata cauzei să se petreacă mai devreme, având în vedere că pelerinajul de Sfântul Andrei este programat pe data de 30 noiembrie. 
“Am solicitat un alt termen, având  în vedere faptul că discutăm despre un interes major naţional, de urgenţă, iar potrivit Codului de Procedura Civilă termenele se pot acorda chiar şi de pe o zi pe alta, în pricinile urgente. Orice termen acordat peste data de 30 noiembrie, când se sărbătoreşte Sfântul Andrei, duce la lipsa de obiect a acţiunii, iar instanţa se va face vinovată de acest aspect. Prin acordarea unui termen la data de 4 decembrie, se urmăreşte atât de instanţă, cât şi de părţile chemate în judecată a rămânerii cauzei fără obiect, ceea ce înseamnă împiedicarea justiţiabilului la actul de justiţie”, a explicat avocatul Diana Iovanovici-Şoşoacă.
 
Arhiepiscopul Tomisului afirmase săptămâna trecută că va contesta în instanţă restricţiile impuse credincioşilor care doresc să meargă, în 30 noiembrie, la Mănăstirea "Peştera Sfântului Apostol Andrei”. 
"Eu voi începe demersurile, îmi caut nişte avocaţi foarte serioşi, pentru că nu putem să fim împiedicaţi să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră spirituală. Vom ţine toate regulile, este un loc atât de larg acolo. Cum să nu ajung eu la Peşteră în ziua Sfântului Andrei. Este imposibil. Şi cum să nu ajungă constănţenii acolo? Dar eu cred că pot să ajungă toţi românii. Este adevărat Apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare naţională, şi chiar a fost pusă în calendar ca sărbătoare naţională, sărbătoarea Sfântului Andrei, alături de 1 Decembrie, de asemenea sărbătoare naţională, care ţine de unirea tuturor românilor într-o singură ţară”, a declarat Înalt Prea Sfinţitul Teodosie într-o emisiune la Radio Dobrogea. 
 
În fiecare an, în 30 noiembrie, IPS Teodosie oficia Sfânta Liturghie, împreună cu ierarhi invitaţi din ţară şi din străinătate, preoţi şi diaconi, la Mănăstirea "Peştera Sfântului Apostol Andrei” din apropierea localităţii Ion Corvin. La manifestările religioase erau prezente anual peste 10.000 de persoane.
 
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a luat decizia de a interzice participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase pentru persoanele care nu au domiciliul în localităţile unde se desfăşoară aceste activităţi după ce rata incidenţei la nivelul judeţului Constanţa a trecut de 3 la mia de locuitori.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.