Aproximativ 20.000 de credincioşi au participat joi la manifestările religioase de la Mănăstirea "Peştera Sfântului Apostol Andrei” din judeţul Constanţa, unde zece ierarhi din ţară şi din străinătate au oficiat Sfânta Liturghie, spune Arhiepiscopia Tomisului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Credincioşi din Constanţa, dar şi din alte judeţe au sosit cu numeroase autocare la Mănăstirea "Peştera Sfântului Apostol Andrei” din Ion Corvin pentru a asista la ceremonia religioasă, reprezentanţii Arhiescopiei Tomisului spunând că aproximativ 20.000 de oameni au fost prezenţi la manifestare.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de zece ierarhi din ţară şi din străinătate, din cei 13 anunţaţi, printre care IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Alexandru, Mitropolit de Pereiaslav-Hmelniţk şi Vişnevsk, vicar al Mitropoliei Kievului (Ucraina),  Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului,  PS Ignatie, Episcopul Huşilor, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Galaction, Episcopul Alexandrei şi Teleormanului, PS Ieronim Sinaitul, Episcop vicar – patriarhal, delegat al PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

De asemenea, credincioşii s-au putut închina la moaştele sfinţilor Teodosie de la Balta şi Matrona, aduse din Ucraina.

Pentru aceste ceremonii au fost mobilizaţi peste 200 de jandarmi din Gruparea Mobilă “Tomis”, dar şi poliţişti şi echipaje ISU. Întreaga manifestare s-a desfăşurată fără incidente, au precizat reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului.  

Sfântul Apostol Andrei, prăznuit joi, 30 noiembrie, s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, şi este fratele Sfântului Apostol Petru. Iniţial, era ucenicul Sf. Ioan Botezătorul, de la care aude că Hristos este Mesia cel aşteptat. Astfel, devine ucenic al lui Iisus Hristos, chemând şi pe fratele său, Simon, care va deveni Apostolul Petru. Cei doi au renunţat la îndeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos şi, după Învierea Domnului, au devenit “pescari de oameni”, adică apostoli. Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria, fiind cunoscut drept “apostolul românilor”. 

La aproximativ 80 de kilometri de Constanţa, în apropierea localităţii Ion Corvin, se află peştera în care s-ar fi adăpostit Sfântul Apostol Andrei. Aici, vin în fiecare an mii de credincioşi spre a-l cinsti pe Sfântul Apostol Andrei. 

Conform istoricilor bisericeşti, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras, din Grecia de astăzi, prin răstignire, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, numită "crucea Sfântului Andrei”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.