Mai mulţi specialişti din Ungaria ajută autorităţile din Arad, în baza unui parteneriat, să evalueze riscul de prăbuşire a arborilor bătrâni, după ce în urma furtunilor din ultimii ani au avut loc mai multe incidente soldate cu răniţi şi pagube importante. Specialiştii maghiari le-au prezentat angajaţilor Primăriei Arad metode de diagnosticare a copacilor prin tomografii, care permit depistarea golurilor şi urmelor de putrefacţie din interiorul arborilor cu ajutorul unui dispozitiv ce creează imagini 3D.
În urma unui protocol de colaborare semnat în luna februarie de autorităţile locale din Arad şi Gyula, o delegaţie condusă de grădinarul şef din oraşul ungar îi ajută pe responsabilii Primăriei Arad să evalueze riscul de prăbuşire a arborilor bătrâni în urma fenomenelor meteo extreme. Invitaţii au mers în parcuri din Arad pentru a prezenta metode de diagnosticare a copacilor prin tomografie, precum şi tehnici de evaluare a riscului de prăbuşire a arborilor în urma unor fenomene extreme.
Specialiştii au folosit un dispozitiv denumit Fakopp, inventat în Ungaria în urmă cu peste 15 ani. Acesta este capabil să detecteze golurile şi urmele de putrefacţie din interiorul arborilor şi creează o imagine 3D. Dispozitivul foloseşte senzori care recepţionează sunetele produse de un ciocan când trunchiul copacului este lovit uşor, fiind desenată o hartă a interiorului acestuia.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Oaspeţii de la Gyula au prezentat şi o metodă prin care poate fi examinată stabilitatea rădăcinii unui copac. Aceste tehnici sunt non-invazive, utilizate la nivel european, şi ne dorim să le implementăm şi la nivel local în scopul asigurării siguranţei cetăţenilor", a declarat, marţi, consilierul local Bogdan Boca.
Oraşele Arad şi Gyula sunt înfrăţite de 24 de ani, cele două localităţi dezvoltând mai multe proiecte comune în diferite domenii de activitate.
În ultimii ani, furtunile violente au provocat pagube însemnate în Arad, prin prăbuşire copacilor bătrâni, în unele cazuri fiind rănite persoane. Într-un incident de acest fel a murit, în 2014, fostul şef al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad Gheorghe Ban, peste maşina căruia s-a prăbuşit un copac rupt de vijelie, în timp ce conducea pe o stradă din centrul Aradului. În acest caz, procurorii au făcut cercetări ”in rem” pentru infracţiunea de ucidere din culpă, însă după un an dosarul a fost clasat, pentru că nu a fost găsită nicio persoană vinovată de prăbuşirea copacului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.