Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a declarat vineri că riscul de a ajunge la indicele de infectare cu COVID-19 de 3 la mia de locuitori în Capitală, este foarte clar şi foarte posibil, iar în acest caz, restaurantele, cinematografele şi teatrele se vor închide şi ”este posibil” ca elevii să urmeze cursuri online. Arafat s-a referit la presiunea care este exercitată asupra sistemului sanitar şi la faptul că unii dintre cei care îngrijesc pacienţii se îmbolnăvesc şi ei, referindu-se la decesul şefei unităţii de primiri - urgenţă de la Feteşti , despre care a afirmat: ”Din păcate, după o lună de luptă cu COVID-19, din păcate am pierdut-o”.
(Această ştire a fost rectificată, fiind corectată declaraţia referitoare la lupta cu pandemia, atribuită secretarului de stat Raed Arafat - a fost redat citatul corect şi au fost corectate şi titlul, şi leadul)
"Aşa cum evoluează lucrurile, să ajungem la indicele de 3, în Capitală, este foarte clar, este foarte posibil. Se vor aplica toate regulile care au fost prevăzute în Hotărârea de Guvern. restaurantele închise, nu mai sunt activităţi la teatre, nu mai sunt activităţi la cinematografe. Bineînţeles, masca devine obligatorie în toate spaţiile publice, deci nu mai există diferenţiere între spaţiul aglomerat şi spaţiul neaglomerat, în toate spaţiile masca este obligatorie. Astea sunt regulile care sunt de bază, în această situaţie. Când trecem de pragul de 3 la mie şi sperăm ca populaţia să înţeleagă şi să respecte pentru că sistemele sanitare au limitele lor, nu doar în România”, a declarat Raed Arafat la Digi24, vineri seara.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În ceea ce priveşte şcolile, acestea ar putea trece în scenariul roşu, în care elevii vor învăţa online.
”Este posibil să se ia acest lucru în considerare, dar acest lucru rămâne să fie discutat cu Ministerul Sănătăţii, cu Ministerul Educaţiei”, a explicat Arafat.
Secretarul de stat a precizat că efectele măsurilor se vor vedea peste 1-2 săptămâni.
Raed Arafat a mai declarat că este posibil ca spitalele să fie reorganizate, aşa cum s-a întâmplat în primăvară, la începutul pandemiei, inclusiv în ceea ce priveşte paturile de la terapie intensivă şi detaşarea de personal.
”„Noi continuăm să creştem capacitatea la limita care ne permite şi resursa umană, bineînţeles. La Bucureşti lucrăm pe încă nişte paturi de terapie intensivă care vor fi conexate, sper să înceapă să funcţioneze cel târziu la începutul săptămânii viitoare, punând acolo acolo al 5-lea tir mobil de terapie intensivă. Continuăm să detaşăm oameni acolo unde este nevoie. Din păcate mai avem colegi care se îmbolnăvesc dintre cei care îngrijesc pacienţii şi vreau să transmit public condoleanţele colegilor de la Feteşti şi întreg sistemul de urgenţă şi a colegilor medici în general pentru decesul şefei unităţii de primiri - urgenţă de la Feteşti care din păcate după o lună de luptă cu COVID-19, din păcate am pierdut-o. Şi asta arată cât de serioasă este această luptă şi cât de serioasă este şi presiunea asupra sistemului medical din mai multe puncte de vedere, nu numai asupra capacităţii, dar şi asupra oamenilor care lucrează în sistem”, a declarat Arafat.
El a avertizat că vom ajunge la un moment în care pacienţii nu vor mai putea fi transferaţi către spitale desemnate Covid, ci vor rămâne în spitalele în care sunt şi vor fi trataţi în spitalele respecive unde trebuie create circuite la nivelul Terapiei Intensive, la nivelul altor secţii care să permită tratarea altor pacienţi.
”Şi la acest moment avem pacienţi care se tratează în spitalele care nu sunt desemnate Covid pentru că nu reuşim să transferăm imediat, ci transferăm peste câteva ore sau a doua zi. Dar la un moment va trebui să ne pregătim clar şi sistemul trebuie pregătit şi s-au dat indicaţii de către Ministerul Sănătăţii către întreg sistemul sanitar că la un moment dat vom începe să ţinem bolnavii şi în secţiile non-Covid şi posibil vom ajunge şi la bază, din nou, la reducerea capacităţii pentru cazurile elective. De fapt ce am pregătit la începutul pandemiei şi din fericire nu s-a întâmplat atunci şi a devenit un subiect de critică şi de batjocură deciziile noastre de atunci, acum ne confruntăm cu el şi este clar că unele decizii, posibil să le luăm, să revenim la ce am luat atunci în martie, dar adaptat la situaţia de acum. cele mai importante măsuri au fost pe sistemul sanitar şi mă refer la asta”, a mai declarat Arafat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.