Sute de arădeni au aderat la un protest iniţiat pe Facebook faţă de majorarea cu 50 la sută a tarifelor la transportul cu tramvaie şi autobuze, care a intrat în vigoare miercuri, anunţând că nu vor mai cumpăra bilete timp de două săptămâni, în cadrul acţiunii numite "Olimpiada de fugit de controlorii CTP”. Conducerea Companiei de Transport Public (CTP) Arad afirmă că prejudiciile unei astfel de acţiuni vor fi acoperite tot din bugetul local şi motivează majorările de creşterea salariului minim decisă de Guvern.
La Arad, preţurile biletelor de tramvai şi autobuz au crescut cu 50 la sută, începând de miercuri, fiind afectate şi abonamentele lunare şi preţurile călătoriilor pe traseele din judeţ, ceea ce a determinat reacţia de nemulţumire a călătorilor, care au iniţiat un protest.
Majorarea tarifelor a fost decisă în luna decembrie de Consiliul Local, la solicitarea CTP Arad, care a arătat că este necesară din cauza creşterii salariului minim. Directorul tehnic al CTP Arad, Petru Cuvineanu, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că 70 la sută din bugetul companiei era cheltuit pe salarii în 2017, iar dacă nu se opera majorarea tarifelor la călătorii, compania nu ar mai fi putut funcţiona.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"În Arad, călătoria cu tramvaiul a fost până acum 2 lei, iar de azi (miercuri – n.r.) este 3 lei. Până acum, aveam printre cele mai mici costuri din ţară, pentru că în alte oraşe s-a majorat la 3 lei de mult, iar noi din 2013 nu am operat majorări de tarife”, a spus Cuvineanu.
Protestul a fost iniţiat pe Facebook şi se numeşte "Olimpiada de fugit de controlorii CTP”. Până în prezent, aproximativ 300 de persoane au aderat la acţiunea care îşi propune ca timp de două săptămâni, începând cu 28 februarie, călătorii să nu mai cumpere bilete de tramvai şi autobuz.
"Dacă tot s-au scumpit abonamentele, măcar să participăm şi noi la o olimpiadă! Noul sport arădean, fugitul de controlorii CTP”, scriu iniţiatorii.
“În aceste două săptămâni de Olimpiadă, să ne strângem şi să umplem câteva tramvaie cu zeci de călători fără bilet, aşteptând să fim prinşi de controlori”, este un alt îndemn al iniţiatorilor.
Scumpirea biletelor este intens criticată de arădeni pe reţelele de socializare, în ultimele două săptămâni, călătorii arătând condiţiile din tramvaie şi autobuze şi postând fotografii cu mizeria din vagoane, rugina sau degradările suferite de vehiculele de transport în comun.
Referitor la acest aspect, directorul tehnic al CTP a declarat pentru News.ro că scumpirea călătoriilor nu va putea duce la îmbunătăţirea condiţiilor de transport.
“Sunt necesare investiţii imense pentru a îmbunătăţi condiţiile, pentru că avem un parc de tramvaie şi autobuze foarte vechi”, a spus Cuvineanu.
Directorul tehnic al companiei a mai spus că protestul fără bilete ar aduce prejudicii financiare care ar urma să fie plătit tot de arădeni, pentru că anual se acordă compensaţii financiare de la buget pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare.
Compania de Transport Public SA Arad este cel mai mare transportator din judeţ, asigurând atât transport urban cât şi suburban prin intermediul autobuzelor şi tramvaielor. Are ca acţionari Consiliul Local Municipal Arad cu 70% şi Consiliul Judeţean cu 30 %.
CTP are un parc de 140 de tramvaie şi 130 de autobuze şi un număr de peste 600 de salariaţi.
Oraşul Arad are cea mai devoltată reţea de linii de tramvai din România, după Bucureşti, care acoperă aproape toate cartierele. CTP Arad operează şi pe o linie interurbană de tramvai lungă de 25 de kilometri, care leagă municipiul de localitatea Ghioroc.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.