Numărul absolvenţilor de liceu care şi-au depus dosare în vederea obţinerii ajutorului de şomaj, până la termenul limită care a fost 25 iulie, a scăzut de patru ori faţă de media anilor anteriori, o cauză posibilă luată în calcul de către autorităţi fiind că aceştia nu vor să accepte locurile de muncă ce le sunt oferite înaintea indemnizaţiei.
Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad au declarat, miercuri, pentru News.ro, că numărul absolvenţilor de liceu care solicită indemnizaţie de şomaj este mult mai mic decât în anii anteriori.
Până marţi, ultima zi pentru depunerea dosarelor, doar 96 de absolvenţi din promoţia actuală au solicitat indemnizaţie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În medie, în ultimii cinci ani aproximativ 400 de absolvenţi aveau dosare depuse, ceea ce însemană că numărul actual de solicitări este de patru ori mai mic.
Conform reprezentanţilor AJOFM Arad, în 2016 a scăzut abrupt pentru prima dată numărul solicitărilor, atunci fiind depuse 139 de dosare.
Cu toate că numărul de dosare înregistrate este mic, sute de absolvenţi s-au interesat la ghişeele AJOFM despre posibilitatea obţinerii indemnizaţiei de 250 de lei timp de şase luni. Majoritatea au renunţat însă când li s-au oferit variante de locuri de muncă disponibile.
Funcţionarii spun că cei mai mulţi dintre absolvenţi nu au o calificare anume pe diplomă, astfel că pot fi încadraţi în multe domenii de activitate şi nu pot refuza o repartiţie pe un post disponibil.
”Una dintre cauze posibile ale scăderii numărului tinerilor absolvenţi care se înscriu în evidenţele noastre faţă de anii anteriori este scăderea interesului tinerilor pentru încadrarea pe piaţa muncii. O altă cauză ar putea fi migraţia către state din vestul Europei”, a declarat, pentru News.ro, inspector superior Mihaela Jude, din cadrul AJOFM Arad.
Rata şomajului în judeţul Arad este de 1,31%, existând în evidenţe 2.821 şomeri, din care 1.223 indemnizaţi.
În momentul de faţă, în Arad există disponibile 2.403 locuri de muncă vacante, cele mai multe posturi fiind pentru confecţioneri în industria textilă, montatori în fabrici de componente auto, muncitori necalificaţi în industria construcţiilor de maşini, operatori PC, sudori, tâmplari şi agenţi de securitate.
Conform reglementărilor legale, persoanele care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor liceale nu s-au încadrat în muncă, nu au refuzat un loc de muncă potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistrate la AJOFM, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici de 500 de lei, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj.
Solicitanţii pot primi ajutorul de la stat indiferent dacă au promovat sau nu bacalaureatul, obţinerea diplomei nefiind o condiţie legală.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.