Aproape un sfert din cei 624 de adulţi cu dizabilităţi instituţionalizaţi care au murit în anii 2013 – 2015 provin din două centre de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică: Beclean, judeţul Bistriţa Năsăud, şi Sasca Mică, judeţul Suceava, unde s-au înregistrat 168 de decese, rezultă din datele transmise de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice la solicitarea agenţiei News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Din datele centralizate de Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi (ANPD) rezultă că în anii 2013, 2014 şi 2015 au murit 624 de persoane adulte cu dizabilităţi din centrele de recuperare şi reabilitare neuropsihică, 166 fiind din judeţul Suceava şi 146 din Bistriţa-Năsăud.

Din cele 146 de decese din Bistriţa Năsăud, 100 au fost înregistrate într-un singur centru de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică (CRRN), cel din Beclean, pentru persoane cu boala Alzheimer.

Pe site-ul Direcţiei generale de asistenţă social şi protecţia copilului Bistriţa Năsăud se arată că “CRRN Beclean asigură în regim instituţionalizat servicii medicale şi sociale, condiţii corespunzătoare de găzduire şi de hrană, recuperare şi readaptare, activităţi de petrecere a timpului liber, asistenţă socială şi psihologică, protejează drepturile persoanelor cu handicap care sunt temporar sau definitiv private de mediul lor familial”.

Potrivit aceleiaşi surse, centrul furnizează servicii sociale în condiţii legale: întreţinere completă, asistenţă medicală şi posibilităţi de recuperare constând în ergoterapie, terapie ocupaţională, kinetoterapie, psihoterapie, de integrare în viaţa comunităţii precum şi posibilităţi recreative pentru beneficiari, iar serviciile sunt oferite de o echipă multidisciplinară, scopul final fiind, asigurarea unei găzduiri în condiţii sigure, îngrijiri personale inclusiv medicale, obţinerea şi menţinerea pe o perioadă cât mai lungă a remisiunii terapeutice, socializare şi pe cât este posibil recuperare şi reintegrare în mediul social.

Cu toate acestea, numărul beneficiarilor morţi - 32 în 2013, 46 în 2014 şi 22 în 2015 - este mai mare decât numărul actual al persoanelor asistate în acest centru, respectiv 74. Îngrijirea celor 74 de adulţi cu dizabilităţi este asigurată de 38 de angajaţi.

Alte 42 de persoane care au murit în perioada menţionată erau asistate în CRRN Beclean Sf. Luca, care în prezent mai are 57 de asistaţi şi 34 de angajaţi, iar alte patru persoane au murit în CRRN pentru tineri cu handicap Beclean, care mai are 80 de beneficiari şi 36 de persoane care trebuie să le asigure îngrijirea.

Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi (ANPD) precizează în răspunsul transmis agenţiei News. Ro că vârsta medie la data decesului a fost: 78 de ani în 2013, 77 de ani în 2014 şi 75 de ani în 2015, iar principalele cauze generatoare de deces au fost: boli cardio-vasculare, pulmonare, diabet zaharat, neoplasm gastric, schizofrenie paranoidă, metastaze hepatice.

În ceea ce priveşte numărul mare de decese înregistrate în perioada menţionată în judeţul Suceava, respectiv 166, 68 dintre ele s-au înregistrat în CRRN Sasca Mică (29 în 2013, 19 în 2014 şi 20 în 2015), iar alte 40 au fost în CRRN Zvoriştea (opt în 2013, 15 în 2014 şi 17 în 2015).

Potrivit ANPD, CRRN Sasca Mică are în prezent încă 386 de beneficiari 274 de persoane angajate să aibă grijă de aceştia, iar CRRN Zvoriştea are 84 de persoane asistate şi 51 de angajaţi.

Alţi 35 de adulţi cu dizabilităţi au murit în cei trei ani în CRRN Costâna, unde în prezent sunt asistate încă 168 de persoane de 127 de angajaţi. De asemenea, în anii 2013 şi 2014, în CRRN Pojorâta au mai murit 20 de oameni, alţi doi au murit annul trecut la CRRN Todireşti şi unul, în 2013, la CRRN Dragomirnei.

ANPD menţionează că vârsta medie la data decesului la centrele din judeţul Suceava a fost: 66 de ani în 2013, 72 de ani în 2014 şi 71 de ani în 2015.

Aceeaşi instituţie mai precizează că din raportările transmise de direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului nu au existat cazuri de moarte suspectă, violentă sau în urma unor leziuni traumatice şi nu a fost stabilită răspunderea penală pentru aceste cazuri.

“Decesele au survenit ca o consecinţă a complicaţiilor date de afecţiunea de bază”, precizează ANPD.

În ceea ce priveşte verificarea centrelor de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică, instituţia menţionează că aceste atribuţii sunt în competenţa Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), instituţie care a comunicat, la solicitarea News.ro, că a efectuat, în perioada de referinţă, 132 de controale: 52 în 2013, 26 în 2014 şi 54 în 2015, acţiuni care au vizat şi centre din Bistriţa Năsăud şi Suceava, inclusiv CRRN Beclean şi CRRN Sasca Mică.

ANPIS precizează că în cele 132 de acţiuni de control a identificat mai multe nereguli, menţionând: nerespectarea standardelor specifice de calitate (în ce priveşte organizarea şi funcţionarea serviciilor sociale, găzduirea, îngrijirea personal, asigurarea hranei sau reintegrarea social), lipsa documentelor privind: stabilirea capacităţii centrelor, regulamentele de organizare şi funcţionare, avizele emise de ANPD, lipsa certificatelor de încadrare în grad şi tip de handicap pentru toţi beneficiarii rezidenţi, dar şi lipsa personalului de specialitate şi de îngrijire, raportat la numărul beneficiarilor.

Măsurile dispuse în urma verificărilor făcute la centrele din Bistriţa Năsăud au vizat, printre altele, adaptarea capacităţii de cazare, compartimentarea, accesibilizarea, dotarea şi amenajarea spaţiilor.

Pentru centrele din judeţul Suceava, măsurile care s-au cerut a fi luate au vizat: transferul în alte tipuri de servicii rezidenţiale al unor minori care fie nu erau încadraţi în grad de handicap, fie, deşi deţin certificate, nu corespundeau din punct de vedere al tipului de handicap, CRRN fiind un serviciu destinat exclusiv persoanelor cu handicap neuropsihiatric, evaluarea periodică a beneficiarilor şi întocmirea planurilor individualizate de intervenţie, asigurarea numărului de mese şi gustări şi îmbunătăţirea aportului caloric al meselor, menţinerea spaţiilor de cazare şi a grupurilor sanitare curate şi igienizate, precum şi respectarea procedurii privind protecţia beneficiarilor împotriva abuzurilor, neglijării, discriminării.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.