Aproape 200 de persoane care lucrau fără forme legale au fost găsite de inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău pe şantierul Autostrăzii A7. Muncitorii au încercat să fugă pe câmp, în timpul controlului, fiind prinşi de jandarmi. Angajatorul a fost amendat cu 200.000 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Ministerul Muncii, Inspecţia Muncii, prin Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Buzău, a făcut controale, pe parcursul mai multor zile, pe şantierul Autostrăzii A7, în zona Stîlpu, pe lotul 3 al proiectului.

Astfel, au fost identificate 190 de persoane care lucrau fără contract individual de muncă pentru o firmă înfiinţată în 2024.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”Cei care acceptă să lucreze fără forme legale trebuie să înţeleagă riscurile la care se expun, neavând acces la protecţia socială, pensie sau asigurări de sănătate. Vom intensifica verificările şi controalele pentru a proteja drepturile lucrătorilor şi a asigura respectarea legislaţiei în domeniul muncii”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Atunci când au fost găsiţi, angajaţii au fugit pe câmp, fiind prinşi de jandarmi.

”În momentul verificărilor, lucrătorii care desfăşurau activităţi fără forme legale au încercat să fugă pe câmp, fiind identificaţi ulterior de echipajele de jandarmi venite în sprijinul nostru. Aceste încălcări constituie o încălcare a prevederilor Codului Muncii, conform art. 15^1 privind munca nedeclarată. Pentru aceste nereguli, angajatorul a fost sancţionat cu o amendă în valoare de 200.000 de lei, maximumul prevăzut de lege”, a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspector de stat general al Inspecţiei Muncii.

Pe lângă sancţiunea contravenţională s-au dispus măsuri obligatorii, printre care încheierea contractelor individuale de muncă şi înregistrarea acestora conform legii, precum şi plata contribuţiilor sociale şi a salariilor pentru perioada lucrată de angajaţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.