Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, miercuri, că au fost finalizate dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru un număr de 3.129 de exploataţii afectate de pestă porcină africană, în valoare totală de 47.600.390 lei. Dintre acestea 167, în valoare de 507.890 de lei, au fost plătite. Joi, vor fi transmise către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţele afectate de această boală fonduri destinate despăgubirii proprietarilor de porci.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de reprezentanţii ANSVSA, au fost finalizate dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru un număr de 3.129 de exploataţii, în valoare totală de 47.600.390 lei. Dintre acestea, 167, în valoare de 507.890 de lei au fost plătite.
”Fondurile necesare se asigură din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), precum şi din fondurile aprobate cu această destinaţie, prin deciziile Comisiei Europene. Pentru asigurarea sumelor de bani necesare, ANSVSA a solicitat suplimentarea bugetului cu ocazia rectificării bugetare preconizate, cu suma de 212,272 milioane lei. Prin urmare, Guvernul a prevăzut în proiectul de rectificare bugetară sumele suplimentare necesare, însă din cauza întârzierii obţinerii avizului CSAT, prima rectificare a bugetului pentru 2018 nu a putut fi adoptată la timp”, anunţă ANSVSA.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit documentului, ”pentru asigurarea fondurilor imediat necesare plăţii despăgubirilor, ANSVSA a solicitat Ministerului Finanţelor Publice (MFP) suplimentarea bugetului prin redistribuirea de credite de angajament şi credite bugetare de la alţi ordonatori, în sumă de 40 milioane lei, aferentă desăgubirii proprietarilor pentru animalele pierdute ca urmare a evoluţiei PPA”.
”Fonduri destinate despăgubirii proprietarilor de porci afectaţi de pierderea animalelor ca urmare a evoluţiei PPA, vor fi transmise mâine, 6 septembrie, către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţele afectate de această boală”, se mai arată în document.
Potrivit ultimului bilanţ prezentat de autorităţi, aproape 800 de focare de pestă porcină au fost confirmate în unsprezece judeţe.
Parchetul General a anunţat, miercuri, că a fost constituit un dosar penal privind epidemia de pestă porcină, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiunile de răspândirea bolilor la animale sau plante şi neglijenţă în serviciu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.