Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au dat 23 de amenzi în valoare de aproape 78.000 de lei, pentru nereguli descoperite la controale făcute la carnea de pasăre şi au dispus suspendarea temporară a activităţii în patru unităţi din Tulcea, Bucureşti şi Ilfov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

ANSVSA a desfăşurat, în perioada 6 - 24 iunie, o acţiune la nivel naţional pentru a verifica  modul în care operatorii din domeniu respectă condiţiile sanitare veterinare referitoare la producerea cărnii proaspete, a cărnii tocate şi a cărnii preparate de pasăre, precum şi a cărnii de pasăre separată mecanic.

Inspectorii sanitar-veterinari au verificat 337 de obiective, dintre care 205 exploataţii comerciale de pui de carne, 12 exploataţii comerciale de curcani, 52 de unităţi de abatorizare a păsărilor şi de tranşare a cărnii de pasăre, 55 de unităţi pentru producerea cărnii tocate, a cărnii preparate şi a cărnii de pasăre separată mecanic, precum şi 13 centre de sacrificare a păsărilor la nivelul exploataţiilor.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În urma controalelor au fost găsite mai multe nereguli, pentru care au fost date 23 de amenzi care au însumat 77.920 de lei, precum şi 23 de avertismente pentru deficienţe minore, în cazul acestora fiind stabilite termene de remediere.

De asemenea, au fost emise patru ordonanţe de suspendare temporară a activităţii. Astfel, a fost suspendată activitatea pentru o unitate autorizată pentru activităţile de tranşare carne, producerea de carne tocată, carne preparată, precum şi pentru activitatea de procesare a cărnii din Tulcea, pentru un centru de sacrificare păsări la nivelul exploataţiei şi o exploataţie comercială de creştere a păsărilor de tip A din Ilfov şi pentru o unitate autorizată pentru activităţile de tranşare carne şi producerea de preparată din Bucureşti.

Inspectorii au constatat că nu erau respectate condiţiile de bunăstare a păsărilor, în timpul transportului la abator sau în timpul sacrificării, frecvenţa de prelevare a probelor din fecale, din adăposturi sau hale, precum şi deficienţe privind implementarea programelor de autocontrol, pentru stabilirea criteriilor microbiologice la carnea proaspătă, carnea tocate, carnea preparată şi carnea de pasăre separată mecanic.

În urma verificărilor s-au mai constatat deficienţe referitoare la certificarea păsărilor vii destinate abatorizării şi la modul de completare a documentului ce cuprinde informaţii privind lanţul alimentar, nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de temperatură în sălile de tranşare a cărnii de pasăre, precum şi a normelor sanitare veterinare privind igiena şi întreţinerea spaţiilor şi a echipamentelor de lucru în unele unităţi.

De asemenea, în perioada 6-26 iunie au fost prelevate şi analizate 167 de probe din telemea oaie veche, caşcaval de familie Delaco, lapte crud de vacă, brânză telemea de vacă, sanitaţie carcasă de ovine, pastă de mici, caşcaval, carne tocată, pulpă de vită, gulaş de vită, caş, sanitaţie carcasă de bovină, pulpă de oaie, hamburger vită, cârnaţi vită, antricot de mânzat fără os, caşcaval Rucăr şi frigărui de berbecuţ.  

Probele au fost recoltate din abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte şi , conform buletinelor de analiză eliberate de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, nu a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la probele analizate. ANSVSA precizează că 11 probe se află încă în lucru. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.