Peste 750 de deţinuţi din 13 penitenciare protestau joi, la ora 15.30, refuzând hrana, şapte dintre ei au escadalat acoperişurile, iar unul s-a urcat pe un releu, anunţă Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).
La Penitenciarul Iaşi, trei deţinuţi au escaladat acoperişul secţiei de deţinere, iar 75 au refuzat hrana, fiind solicitat sprijinul structurilor locale ale Ministerului Afacerilor Interne, potrivit ANP.
De asemenea, un număr de patru deţinuţi protestează pe acoperişul Penitenciarului Botoşani, iar unul a escaladat releul din apropierea punctului de primire deţinuţi, în timp ce 173 de condamnaţi din această închisoare au refuzat masa.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Administraţia Naţională a Penitenciarelor mai informează că la Penitenciarul Oradea nu sunt manifestări, dar şapte deţinuţi au refuzat hrana. De asemenea, la Penitenciarul Miercurea Ciuc, doi deţinuţi nu au acceptat hrana, în timp ce alţi 62 de la Penitenciarul Vaslui au refuzat să mănânce.
La Penitenciarul Bucureşti Jilava, trei deţinuţi au refuzat hrana, iar la Penitenciarul Tulcea 180 de condamnaţi au protestat în acelaşi mod. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Penitenciarul Bistriţa, unde 166 deţinuţi au refuzat hrana.
Potrivit ANP, şi la Penitenciarul Aiud 27 deţinuţi au refuzat hrana, iar la Penitenciarul Bacău numărul condamnaţilor aflaţi în aceeaşi situaţie este de 56.
Alţi 13 deţinuţi, de la Penitenciarul Târgu Mureş, nu au vrut să mănânce, în timp ce aceeaşi formă de protest s-a înregistrat şi la Penitenciarele Arad şi Mărgineni, în cazul câte unui deţinut din fiecare închisoare.
Raportat la situaţia precedentă, la penitenciarele Poarta Albă, Giurgiu şi Deva, toţi deţinuţii au primit masa de prânz, mai informează ANP.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat joi că, dată fiind situaţia de criză creată de protestele din închisori, nu ar servi nimănui o schimbare a conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), precizând însă că este nemulţumită şi că evaluează serios performanţa managerială în acest caz.
Prună a amintit şi că deja lucrează pentru schimbarea condiţiilor de evaluare a performanţei la nivelul ANP.
"Nu sunt mulţumită ( n.r. - de conducerea ANP), am mai spus, avem nişte reguli în această ţară, trebuie să lucrez cu această instituţie şi cred că este în interesul persoanei condamnate, pentru că noi sigur, facem rating aici, dar interesul prim este al persoanei condamnate, al victimelor de care noi uităm şi al societăţii în sens larg, ca ministerul Justiţiei, ministrul, să conlucreze cu ANP", a precizat Raluca Prună.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.